http://ed.ted.com/periodic-videos
Related: Resursbanken • Kemi • Kemi • Kemi • ScienceUR bloggar på Folkbildningsnätet - Folkbildningsnätet I samband med att UR sände Bildningsbyrån EU förra året testade jag hur kursdeltagarna på tre folkhögskolor med EU-kurser uppfattade programmet. Jag ställde bland annat frågor om programmets innehåll, om radio som del av lärandet, lärarnas användning av programmet och om lyssnarvanor utanför utbildningssituationen. Folkhögskolorna som deltog var Birkagården, PRO och Fornby.
Ugglans NO Övriga punkter i det centrala innehållet som ligger i alla kurser: • Aktuella samhällsfrågor som rör kemi. • Historiska och nutida upptäckter inom kemiområdet och deras betydelse för världsbild, teknik, miljö, samhälle och människors levnadsvillkor. • Aktuella forskningsområden inom kemi, till exempel materialutveckling och nanoteknik. • De kemiska modellernas och teoriernas användbarhet, begränsningar, giltighet och föränderlighet. • Systematiska undersökningar. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering. • Sambandet mellan kemiska undersökningar och utvecklingen av begrepp, modeller och teorier. • Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter. • Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till kemi. Hur betygsätts man? Hur man betygsätts i NO kan du läsa om i betygsättning.
Lärarnas knep avslöjade smutsen 1 av 2 | Foto: Privat Ostarna två veckor efter experimentet där det går att se en tydlig skillnad. Marica Persson och Jennie Hagströms elever var slarviga med att tvätta händerna. Därför bestämde sig de två lärarna för att utföra ett experiment med eleverna, skriver Expressen. – Det fungerade, säger Marica Persson. Marica Persson, som jobbar som lärare på Rots skola i Älvdalen, hade problem med att få eleverna i årskurs tre att tvätta händerna när de skulle äta skollunch.
Kemilektioner för grundskolan - Tolv månadsteman - IKEM Från och med hösten 2011 gäller nya kursplaner för grundskolan. Jämfört med tidigare är det nu tydligare vad barn ska lära sig när det gäller kemi och annan naturvetenskap. Barnen ska tillägna sig ett naturvetenskapliga arbetssätt. De ska kunna göra praktiska undersökningar, designa experiment som är rättvisa, ställa hypoteser et cetera. Kemilektionerna för grundskolan togs fram med anledning av att det år 2011 var Kemins år och är inspirerade av de teman som användes under kemiåret, teman som ville göra det tydligt att kemin finns överallt och att det inom de mest skilda samhällsfunktioner behövs kemisk kunskap.
Introduktion till Google Analytics — Webbmekanikern Att föra statistik är en viktig del av att driva en webbplats — om du inte vet hur det går för din webbplats, hur vet du då hur du ska fortsätta? I den här artikeln berättar jag kort om vad Google Analytics är för något, hur du installerar det, hur du förstår verktyget och till sist ett par exempel på hur du får fram olika sorters statistik. Vad är Google Analytics? Analytics är ett gratis statistikverktyg skapat av Google som gör det möjligt att hålla reda på viss information om besökarna på din webbplats och vad de gör.
Matens kemi - undervisningsstöd Matens kemi är ett förslag på hur ett arbetsområde inom kemi kan organiseras. Arbetsområdet har sin utgångspunkt i förmågan att använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle. Elevernas uppgift är att göra ett populärvetenskapligt uppslag om mat i en tidning för jämnåriga. Förmåga att kommunicera Den kommunikativa förmågan lyfts fram tydligt i kursplanen i kemi. Hur du gör jättesåpbubblor - klokagubben.se Några grundläggande tips och recept. Använd gärna mjukt vatten som t.ex. regnvatten. Det går att göra såpbubblor med bara diskmedel och vatten. Diskmedel gör att ytspänningen minskar och socker och glycerol gör att vattnet blir segare. Man kan också experimentera med att tillsätta en gnutta klister till blandningen som t.ex. tapetklister.
Entalpiberäkningar Vi ska se hur man kan beräkna reaktionsentalpier på olika sätt och börjar med beräkning med hjälp av standardbildningsentalpier. Exempel 1. Beräkna förbränningsentalpin vid standardtillstånd och 25oC för förbränning av naturgas som vi antar består av metan. Förslag på iPadappar för NO och teknik På gårdagens workshop pratade vi om appar för NO och teknik för att arbeta med iPads. När jag gick igenom de appar jag tagit ner saknar jag flera områden. Jag fick ge mig ut på nätet för att hitta webbresurser att komplettera med.
Ide nr. 23 till gymnasiearbete i Kemi: Gör din egen magiska sand! För ett tag sedan postade jag ett klipp om s.k. "magisk" sand, en specialbehandlad sand som är starkt hydrofob. I det här klippet visar de hur man kan göra sin egen magiska sand! Kanske inte så avancerat som gymnasiearbete, förstås, att bara göra själva sanden. Men pröva att variera receptet lite, och göra det så bra som möjligt (optimera det), så har du strax ett bra gymnasiearbete på gång! Kemikalieförteckning - förslag på lista - KRC Under Arbetsmiljöverkets (AV) kampanj ”För friskare arbetsplatser” i oktober 2018 inspekterades kemiinstitutionerna på omkring 400 skolor. 8 av 10 av de inspekterade arbetsplatserna visar brister i kemikaliehanteringen.Det som inspekterades var skolornas förmåga att: 1) upprätta en förteckning över kemiska riskkällor, 2) genomföra riskbedömningar, 3) informera arbetstagarna. KRC har tagit fram ett förslag på förteckning över omkring 300 kemikalier som innehåller de kolumner som är obligatoriska enligt AV:s föreskrifter. Excellistan finns att ladda ner
Kemi A - Övningsprov Prov i kemi kurs A Hjälpmedel: räknedosa + tabellsamling Lösningar och svar skall ges på särskilt inskrivningspapper för de uppgifter som är skrivna med kursiv stil. I övriga fall ges svaret och lösningen i frågehäftet. Atomens byggnad och periodiska systemet 2(7) Vad menas med att ett ämne a) kondenserar b) sublimerar (2) Atommassan för Na är 23 u, kärnladdningstalet är 11. page Tipsbanken är en ny portal för pedagogisk personal i skolan som samlar tips, råd och idéer för att förenkla och förbättra samarbetet i vardagen mellan pedagogen och elever med och i olika typer av svårigheter. Tips och idéer kommer från pedagoger som delat med sig under våra VIS-kurser (Verksamt i skolan). Du kan läsa alla tips genom att välja det område som du är intresserad av i menyn till höger. Kommer du på nya saker som du vill tipsa om finns möjlighet att göra detta. Vi förbehåller oss rätten att själva avgöra vilka tips som ska införas och när.