background preloader

Utbildningsmaterial med ett normkritiskt perspektiv på sexualitet och identitet - för lärare och vuxna som jobbar med unga.

Utbildningsmaterial med ett normkritiskt perspektiv på sexualitet och identitet - för lärare och vuxna som jobbar med unga.

http://patalom6.se/

Related:  HKKSamhällskunskap

HK-bloggen på Vallaskolan - Bedömning i Hem- och konsumentkunskap Jag var med på Skolverkets fortbildning i Örebro den 28 november. Konferensen handlade om bedömning i konsumentkunskap. Det var en halvdagskonferens som inleddes med en god lunch med diverse smått och gott. Hon utsattes för ”hämndporr” Vem som helst som hon möter på gatan kan ha sett henne naken. – Det gör mig riktigt, riktigt illamående och att jag känner mig otroligt kränkt. Jag kan inte förklara hur kväljande känslan är, säger Hannah Thompson. I november i fjol gjorde hon slut med pojkvännen, som kort därefter la upp nakenbilder på henne på internet. – När jag först såg dem trodde jag inte att det var sant, jag var bara chockad och kände inte något alls.

Mycket bild- och filmstöd i hem- och konsumentkunskap - Maria Hagblad Det känns högtidligt att skriva mitt första blogginlägg som ”ämnesspanare” för LR. Jag är ingen ovan bloggare eftersom jag har sedan 2009 drivit min ämnesblogg ”HK-bloggen på Vallaskolan”. www.hemkunskapen.bloggplatsen.se. Där publicerar jag mitt material som lektionsplaneringar, bilder och egengjorda filmer. Bloggen ska inspirera och tydliggöra det vi ska göra under lektionerna i hem- och konsumentkunskap. Här finns också en mängd användbara länkar. På vår lärplattform SchoolSoft lägger jag upp lektionsplaneringar med länkar till HK-bloggen på Vallaskolan.

Människor för ändring: Häxorna - rättssäkerhet Vad händer i ett samhälle där alla inte kan garanteras en rättvis rättegång? Under 1600-talets häxprocesser dömdes människor till döden, trots att bevis saknades. Idag är vi inte rädda för häxor, men fruktar terrorism och gör allt för att samhället ska kännas tryggare. Men vad händer i ett samhälle som är fyllt av rädslor och varför är rättssäkerhet viktigt? Här kan du skapa egna klipp ur programmet

Skolan och Världens Barn Här kommer ett unikt redskap att använda i skolans undervisning om FN:s barnkonvention och millenniemål som passar hela grundskolan! Genom att spela Världens Barn-bingot engageras varje elev i klassen. Genom att följa upp med en egen insamling lär sig eleverna om vikten av aktivt handlande för att vara med och göra världen bättre! Detta är ett utmärkt verktyg inför internationella barndagen 6 oktober och FN-dagen 24 oktober. Vi är glada att kunna tillhandahålla detta unika verktyg som ett samarbete med Sveriges skolor i samband med en insamling för Världens Barn.

Smarta val för miljön - Maria Hagblad I hem- och konsumentkunskap lär sig eleverna att göra smarta val utifrån perspektiven hälsa, ekonomi och miljö. Vi arbetar mycket med att få eleverna medvetna om hur våra val och vår konsumtion påverkar. Elevernas lärande utgår från livet i hem och familj samt hur det både påverkas av och påverkar samhälle och natur lokalt som globalt. Kökets och matens naturkunskap Med hjälp av livsmedel och matlagning kan naturkunskapen göras konkret och intresseväckande för elever på restaurang- och livsmedelsprogrammet. Samtidigt kan naturkunskapens utforskande karaktär väcka elevernas experimentlust och vilja att granska påståenden om kost, hälsa och hållbar utveckling i media. I det här materialet förenas naturkunskapens undersökande karaktär med restaurang- och livsmedelsprogrammets yrkesämnen. För att eleverna ska ges möjlighet att se helheter kan undervisningen i naturkunskap möta kurser som livsmedels- och näringskunskap 1 och matlagning 3. Materialet syftar till att ge stöd och inspiration för att planera, genomföra och utvärdera arbetsområden som utmanar elevernas tankar och idéer. Vad är matlagning?

Lektionstips och lärarmaterial För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser. Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta gör du genom att klicka på bildlänken som finns under de flesta bilderna. Om en bildlänk saknas är bilden i regel upphovsrättsskyddad och kan inte användas utanför SO-rummet.

Bonden i skolan SvenskaLäsa och skriva Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag.Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar. Berättande texter och sakprosatexter Texter som kombinerar ord, bild och ljud, till exempel webbtexter, interaktiva spel och tv-program.Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag. BiologiNatur och samhälle Ekosystem i närmiljön, samband mellan olika organismer och namn på vanligt förekommande arter.Samband mellan organismer och den icke levande miljön.

Related: