Twitter. Una educación para el siglo XXI. Arthur Levine: “Que un alumne acabi anant a la universitat es decideix a primària” (Antoni Bassas) El professor Arthur Levine (Nova York, 1948) no vol jubilar-se precisament ara.
Ha dedicat tota la seva vida a l’educació i comprova amb angúnia que el món està canviant tant, i tan de pressa, que l’escola no li pot seguir el ritme i educa els alumnes amb criteris de la societat industrial i culturalment homogènia del segle XX. Creu que el que cal és fomentar el pensament crític dels alumnes i proporcionar-los una atenció tan individualitzada com sigui possible.
A Levine li sembla intolerable la quantitat de joves que van caient pel camí, engrossint les llistes del fracàs escolar. Levine va ser president de la Facultat d’Educació de la Universitat de Colúmbia, des d’on va impulsar una aliança amb l’Institut Tecnològic de Massachusetts per millorar la formació del professorat. Pública o concertada: un fals debat? (Anna Jolonch)
Les direccions de les escoles públiques de la comarca del Garraf –només una setmana abans de la notícia del pressupost “més alt de la història per a educació”–, en un vídeo que s’ha fet viral, deien “prou” a una situació d’excepcionalitat que ha durat més de nou anys.
Exigeixen una inversió real en els centres i les aules que dignifiqui l’educació. L’arribada constant de nou alumnat, les aules saturades i la manca de recursos en un context de més pobresa i complexitat, els fan dir que “així és difícil millorar els resultats dels alumnes, de cada nen i cada nena”. Rita Pierson: Rita Pierson: Todo niño necesita un campeón.
“Los jóvenes aprenden más si ven que pueden cambiar su entorno” La argentina Nieves Tapia es una de las mayores embajadoras del aprendizaje y servicio (ApS) en el mundo, una propuesta pedagógica que combina el currículo académico con el servicio comunitario.
Invitada por el grupo editorial Edebé, vino a España hace unos meses para encontrarse con escuelas y explicar que cuando los niños y adolescentes se ponen a pensar cómo pueden contribuir a mejorar algún asunto de su comunidad desencadenan un efecto dominó de beneficios: aumentan la motivación escolar, mejoran el rendimiento académico, su autoestima, la responsabilidad para con los vecinos y su ciudad. Y la comunidad los ve con otros ojos. Tapia coordinó los programas nacionales de aprendizaje y servicio en Argentina desde finales de los años noventa, fundó el Centro Latinoamericano de Aprendizaje y Servicio Solidario y ocupa un puesto en la comisión directiva de la Ianys (International Association for National Youth Service). «Disculpeu-vos davant d’un nen i el deixareu en xoc» «Els meus pares eren educadors, els meus avis materns també, i durant els últims 40 anys, he fet el mateix.»
Així es presenta l'educadora nord-americana Rita Pierson a la xerrada TED. Mostrant-nos la importància de l'aprenentatge significatiu. Però sobretot remarcant que la confiança, la motivació i l'entusiasme són la base perquè els infants puguin desenvolupar el seu potencial. 1. He tingut l’oportunitat de veure la reforma escolar des de moltes perspectives. Imatges trobades pel Google de. Lavabos infantiles guarder as - Cerca amb Google. Lavabos infantiles guarder as - Cerca amb Google. Hiperaulas: así es la escuela que desbancará al colegio tradicional. Hay un manido chiste sobre alguien hibernado hace unos siglos que, despertando hoy, enloquecería en cualquier entorno menos en uno: el aula, congelada en el tiempo.
En España lo suele protagonizar un monje, en Estados Unidos Rip van Winkle, y por doquier es la metáfora de una discronía, de algo o alguien que no sigue el ritmo de la historia o que sobrevive a su tiempo. Puede ser o no el caso de un maestro pero, sin duda, es el del aula: nació en un contexto de escasez de la información y el conocimiento escolares, cuando solo unos pocos educadores podían llevar a muchos alumnos, los libros debían llegarles vía lección, etc. Se creó sobre el modelo del templo y el sermón, la experiencia de la que venían los docentes y, más aún, sus formadores, y se estabilizó porque anticipaba asimismo el taller industrial y la oficina burocrática, el futuro para la mayoría de los alumnos.
Pero hoy es un anacronismo. Una década de escolarización como mínimo. El coste público de la concertada: datos oficiales puros y duros - Actualidad Docente. STEM una prioritat? Reflexió sobre les mancances educatives reals (o prioritàries) Darrerament ens estan matxacant amb que la població escolar no té formació científico-tecnològica i molts dels esforços pressupostaris en educació estan orientats a solventar aquesta mancança.
D'entrada em semba estupendo però ... i la vocació humanística? Ens equivocarem, i molt, si la descuidem. A l'era de la postveritat i veient el què es veu -per exemple- els nivells de cultura democràtica del personal em pregunto si no és millor que fem un zoom enrere i abans treballem per potenciar no només la científica, sinó la cívica. Abans que científics penso que potser cal formar persones. I ja sé que des de STEAM es potencia la dimensió ètica de la ciència. Director d’Edu21 i professor d’educació a la UAB. 14 idees per dirigir escoles. Vivim un moment de canvi en el sentit i la funció de les institucions educatives.
Per tant, el paper de les direccions també necessita un replantejament. La recerca educativa apunta que el bon lideratge dels centres educatius és un element fonamental per educar millor. Però, quines direccions cal prendre? I sobretot, per aconseguir què? La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya ofereix el postgrau en Direcció estratègica de centres docents per la innovació i l’èxit educatiu, que té la matrícula oberta i que està impartit per investigadors de la universitat, directors de centres, inspectors i experts en lideratge. COEDUCACIÓ. Trobada coeducativa amb el professorat Amb motiu del Dia Internacional de l'Educació no Sexista, des de l'Oficina de Polítiques de Gènere, la Biblioteca Esteve Paluzie i la Secció Municipal d'Educació, 1a Infància i Família, aquest curs hem volgut organitzar una trobada coeducativa amb el professorat amb l'objectiu de tenir un espai de reflexió conjunt sobre el tema, que tindrà lloc el pròxim 7 de juny.
"En aquesta escola no som xivatos, som valents": premi Ensenyament a la lluita contra la violència. Boris Mir□ sur Twitter : "La clau de volta de la transformació d’un centre no és incorporar innovacions, és renunciar a tot allò que no és essencial en favor de canvis substantius en temes clau com la personalització de l'aprenentatge, l’avaluació formati. Com el joc pot transformar l'educació. Eneatipo 2: Características, SUBTIPOS, EJEMPLOS, VÍDEOS prácticos... La immersió lingüística a l’escola haurà de superar una nova croada.
L immersió lingüística a Catalunya es va aprovar l’any 1983 per 105 vots a favor, cap en contra i una sola abstenció.
És el que es coneix com “un acord de país”. Fixava, com a punt principal, que el català era la llengua vehicular de l’ensenyament a Catalunya. Imagen para poner en reuniones de padres #infografía #eduhora160. “Ara tinc una paciència infinita” (Francesc Orteu) Quan són nadons, sovint algunes persones et diuen: “No el malcriïs, deixa’l plorar, no l’agafis tant...”
Em semblen consells que no s’haurien de donar. Per què? Cada nen és un món i cada mare fa el que vol i el que li dicta l’instint. No crec que perquè et passis tot el dia amb el nadó als braços després s’hi acostumi de per vida. Estudiem per aprendre o per aprovar? És un debat etern. ¿Els alumnes estudien per aprendre o per aprovar les assignatures i aconseguir un títol? Diguem-ho sense embuts. “D’estudiar, s’estudia poc. Almenys si és que prenem el significat amb el sentit d’una voluntat simple de saber només pel fet de saber”, opina el professor de pedagogia de la Universitat de Barcelona (UB) Enric Prats. Ensenyar a pensar de manera crítica i creativa. No és el mateix pensar que fer-ho de manera crítica. La primera d’aquestes coses la fem instintivament, sense adonar-nos-en. La segona requereix voluntat, ganes i una mica de temps. Però, tranquils, que no es neixi sabent reflexionar no significa que no es pugui aprendre a fer-ho o que aquest procés estigui reservat a uns quants.
Homework vs. No Homework Is the Wrong Question. Aprendre a aprendre. En un taller de ceràmica, un infant amb els dits haurà de donar forma al fang per provar de crear un gerro. Ho intentarà una vegada i una altra, amb una destresa que només s'afina a còpia d'anar-ho provant. D'esforçar-s'hi. De ser perseverant. Infografia Retos para el cambio educativo en Espana. 16 coses que he après (i compartit) el 2016. Pere Pujolàs: “L’escola ha de buscar educar persones lliures, responsables i compromeses, perquè puguin ser allò que són: persones” Avui divendres 28 de juliol és un dia que moltes persones de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes així com de tota la UVic-UCC no oblidarem fàcilment. I és que avui es compleix el segon aniversari de la mort d’en Pere Pujolàs i Maset, el professor, mestre i amic. I des del CIFE no només ens en volem fer ressò des d’aquest lloc, sinó que volem aprofitar per fer viu el nostre record envers la seva persona. En Pere, per damunt de tot i especialment va ser un mestre, un mestre que es va saber forjar, ja de gran, bevent i nodrint-se dels grans referents de la pedagogia més centrada en la persona i en el compromís social.
Ell mateix en destacava, entre d’altres, Lorenzo Milani, de qui aquest any es celebrava precisament el cinquantè aniversari de la publicació del llibre “Carta a una mestra”; de Célestin Freinet, de Paulo Freire i d’Emmanuel Mounier. Info15x15.pdf. Elogi de l'educació lenta. "En el moment actual, no tenir temps és una paradoxa, perquè l'esperança de vida és quasi el doble de la que tenien els nostres antecessors fa aproximadament un segle.
" Ho afirma el mestre Joan Domènech Francesch –membre de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya i de la Coordinació d'escoles 0-12– al seu llibre Elogi de l'educació lenta (Editorial Graó). En llegim 14 fragments que ens conviden a desaccelerar-nos per conjugar amb més sentit els verbs aprendre i ensenyar. Foto: Amanda Tipton 1. Les reflexions majoritàries a l'entorn del temps són quantitatives i organitzatives: quants dies de classe, quantes vacances, quantes hores de tal assignatura o de tal altra, com les distribuïm... 2. 3. 4. 5. 6. Modelo de normas de buen uso de los equipos del centro educativo. Según la configuración que tengamos en los equipos del centro puede que sea útil recordarnos a todos los profesores y alumnos dónde debemos guardar la documentación (por ejemplo en una carpeta en un servidor, en el escritorio del ordenador, almacenamiento en la nube) o los sitios donde no debemos almacenarla.
Además, dependiendo del caso puede que sea necesario indicar que debemos encender o apagar los dispositivos a ciertas horas, desenchufarlos y guardarlos, enchufarlos para cargar batería, o apagarlos cuando no se necesiten pero manteniéndolos enchufados para que sus ventiladores sigan refrigerándolos (por ejemplo en el caso de los cañones de proyección). En el caso de las aulas de informática, aulas multimedia o aulas expecíficas para uso de pizarra digital debemos acordar la manera de gestionar su ocupación (hacer reservas, preparar las clases). Modelo de normas de uso de los equipos del centro educativo.
Info primaria. Miracle escolar a l'Hospitalet. Dimarts, 22 de novembre del 2016 - 17:15 CET Una vintena de xavals, tres adults i un cronòmetre a la pissarra que va descomptant segons. 30 consells imprescindibles per gaudir d'un bon curs I natibergada.cat. El curs 2017-18 acaba de començar. Un nou curs apassionant que segur que estarà ple de bons moments, oportunitats, vivències i nous reptes per assolir. Per una escola digital. David Atzet, director de l’institut SINS Cardener de Sant Joan de Vilatorrada, va escollir personalment els sis professors que l’ajudarien a posar en marxa, de nou, el centre. Ateneu - Materials i recursos per a la formació - Departament d'Ensenyament - Entrevista ramon grau. La importancia de formular buenas preguntas.
Una buena pregunta es una semilla que debe sembrarse para que produzca más semillas, con la esperanza de reverdecer el paisaje de las ideas.John Ciardi Lograr que los estudiantes desarrollen las capacidades necesarias para desempeñarse como aprendices permanentes, trabajadores y ciudadanos activos en la economía del conocimiento, es una de las mayores preocupaciones de quienes formulan políticas educativas en cualquier nación. El mundo cambió y resulta inaplazable reducir la brecha entre lo que aprenden los estudiantes cada día en la escuela y lo que los ámbitos académico y laboral requieren de ellos.
Así las cosas, la pregunta natural es: ¿cuáles son esas capacidades que cualquier ciudadano requiere para desempeñarse con éxito en el mundo de hoy? En resumidas cuentas, hay consenso entre los empresarios acerca de que “la capacidad para hacer buenas preguntas es componente esencial tanto del pensamiento crítico como de la capacidad para solucionar problemas”. Criterios para evaluar profesionalmente a los docentes. Liderazgo Educativo en el Siglo XXI: ¿Qué Implica? (INFOGRAFÍA) De acuerdo a los reportes más recientes de la OCDE y la UNESCO con respecto a los objetivos de desarrollo en el ámbito educativo, el liderazgo es uno de los elementos clave que se deben desarrollar para mejorar la calidad de la educación.
Etimológicamente, la palabra liderazgo viene del vocablo ‘lead’ de la lengua inglesa, que se refiere a la capacidad de conducir a un grupo de personas hacia un camino determinado. Contemplando esta definición y los paradigmas del momento, el concepto de liderazgo se ha ido modificando con el tiempo, de tal manera que es necesario considerar el contexto temporal y geográfico para comprenderlo. Personalitzar l’aprenentatge: pràctiques centrades en l’alumne. Com ha de ser l'escola del segle XXI? Entrevista a Eduard Vallory. Cinco propuestas para utilizar mapas conceptuales en el aula -aulaPlaneta. Los mapas conceptuales son herramientas muy eficaces para enseñar a tus alumnos a analizar relaciones entre temas y conceptos y a plasmar el conocimiento de forma visual y sencilla. Si dominan la elaboración e interpretación de este tipo de esquemas mejorarán su capacidad de síntesis, dispondrán de un instrumento muy útil para el estudio y, en general, serán capaces de organizar cualquier tipo de información tanto en el aula como fuera de ella.
Te damos algunas ideas para que utilices los mapas conceptuales con tus estudiantes para diferentes asignaturas y actividades. 1. Para detectar ideas como punto de partida. Es una de las aplicaciones más útiles de los mapas porque os ofrecerá, tanto a ti como a tus alumnos, una visión de conjunto de una unidad o un tema que vayáis a tratar en clase. The Iceberg Illusion.