Dela dokument Hur gör du när du ska skriva ett dokument ihop med kollegor på olika ställen? Många skapar dokument som sedan skickas fram och tillbaka via e-post och då kan det bli svårt att hålla reda på den senaste versionen och vem som har skrivit vad. Idag finns det smartare sätt att dela dokument. Google Drive är förmodligen det vanligaste sättet att dela dokument. Du kan skapa dokument för ordbehandling, kalkyl eller presentation och sparar dem på nätet hos Google. Digital verktygslåda Del 7 Presentationsverktyg – NORDSTRÖM EDUCATION Prezi är ett presentationsprogram där du kan skapa snygga presentationer direkt i webbläsaren. Prezi är en webbaserad molntjänst med en gratis- och betalversion och en som kräver att man registrerar ett konto. Med Prezi kan både lärare och elever skapa snygga presentationer med snygg effekter. Det finns färdiga mallar att välja mellan och gott om redigeringsmöjligheter för att lägga in egna bilder, filmer, texter samt ändra färger och typsnitt.
SÅ SKAPAR DU QR-SAGOR – PEDAGOG INSPIRATION Jag har lovat ett inlägg om hur man enkelt gör QR-sagor. Kom lite senare än planerat men bättre sent än aldrig! Jag brukar oftast använda mig utav appen Cloud QR som finns att ladda ner på AppStore och Googleplay. Det är en väldigt simpel app, som är väldigt lätt att förstår sig på med många olika funktioner. Jag kommer att gå in på det andra funktionerna och hur man kan använda sig utav dom på förskolan i senare inlägg. Här nedan hittar du steg för steg hur du kan skapa egna QR-sagor.Börja med att ladda ner appen, skapa sedan ett konto. Lite om begrepp i allmänhet och om begreppet flippat klassrum i synnerhet I diskursen kring skolan florerar massor av begrepp som vi alla har vårt unika förhållande till, och som dessutom kan bli värdeladdade utifrån hur vi definierar dem och hur vi känner inför dem. Begrepp som klassrum, läromedel, raster och läxor är för många självklara när man pratar skola. Sedan har vi nya begrepp som uppkommit under senare år och som ofta används som om det vore självklart vad de står för; och som dessutom ofta behandlas som om de självklart ska ha en positiv laddning. Här har vi begrepp som en-till-en, omdefinierat lärande, The Big Five och flippat klassrum. Jag har tidigare skrivit om en-till-en-begreppet, Jan Svärdhagen har ifrågasatt begreppet omdefinierat lärande och Joel Rudnert har ifrågasatt The big five. Jag kommer i det här inlägget att uttrycka mina funderingar kring begreppet flippat klassrum.
DATE - mallar DATE lärmaterial Elevblad Här hittar de alla elevblad, kopieringsunderlag och faktablad som finns i boken DATE lärmaterial. Europeisk språkportfolio - pedagogisk verktyg för lärare Språkportfolion hjälper eleven att bli mer medveten om sitt eget lärande. Både eleven och läraren får syn på vilka kunskaper eleven har och vad han eller hon behöver lära sig mer om. Äldre elever kan använda dokumentationen inför studier utomlands eller för att söka ett arbete. Språkportfolion ersätter inte betyg, certifikat eller diplom utan är ett komplement till formella examina. I språkpasset dokumenterar eleven vilka språk hon eller han kan, hur väl hon/han behärskar dessa och var hon/han har lärt sig dem. Eleven skriver också en översikt av sina examina i språk och språkpraktik.
Skicka stora (digitala) paket gratis och busenkelt Det är bra att kunna arbeta på olika individanpassade sätt tack vare teknik. Det är exempelvis skönt att kunna ge elever i uppgift att självständigt spela in en video där de visar hur de presenterar, exemplifierar, experimenterar, laborerar eller liknande utan att nödvändigtvis behöva stå inför en större grupp och göra det. Du kan också enkelt lyft detta i en diskussion där eleverna får reflektera över sitt eget sätt att presentera det de filmat. Det här är gjort – vad blir nästa steg? Viktigt! Men ett hinder många snabbt stöter på när vi arbetar med olika typer av inspelningar eller kanske till och med en mer utförlig presentation eller annan typ av grafiskt material är att e-post snabbt kommer till korta.
Digital verktygslåda BFL+IKT Här hittar ni ett lite längre undervisningstips och en sammanställning av olika resurser för hur lärare och elever kan utveckla sin källkritiska förmåga och digitala kompetens i undervisningen. Tipset kommer att följas upp med en sammanställning av olika Creative Commons-licenser. Koppling till läroplanen ”Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde och en snabb förändringstakt. Studiefärdigheter och metoder att tillägna sig och använda ny kunskap blir därför viktiga. Det är också nödvändigt att eleverna utvecklar sin förmåga att kritiskt granska fakta och förhållanden och att inse konsekvenserna av olika alternativ.”
Nybörjarguide ~ Kilskrift Din nybörjarguide till att flippa klassrummet Vad bra! Du har börjat intressera dig för att flippa klassrummet. Men vad är det egentligen? Jag intervjuades av Ålands Radio när jag var där och föreläste. Dessutom har jag med i radioprogrammet Skolministeriet när det handlade om det flippade klassrummet. #Nätprat - Trygg på nätet Till nätpratskorten Den här guiden hjälper dig som vuxen att på ett bra sätt prata om nätet med dina barn och bli mer delaktig i deras digitala vardag. Guiden är framtagen av Telenor och Bredbandsbolaget i samarbete med organisationen Surfa Lugnt. Den baseras på tips, råd och statistik från bland annat Surfa Lugnt, Sverok, Röda Korset, Rädda barnen, och Statens Medieråd. Du kan också ta hjälp av vår Infobank, där du kan lära dig mer om barns vardag på nätet och olika sociala kanaler.
App stöttar lärare att bli bättre pedagoger Qlear Lektionskoll är ett lättanvänt verktyg som stöttar lärare att bli bättre pedagoger. Med hjälp av en enkel app skapar läraren enkätundersökningar som elever i en klass snabbt kan svara på. Svaren från klassen fås med en gång. Genom att använda appen kontinuerligt får man värdefull feedback som stöttar läraren i arbetet med eleverna.