background preloader

Åtgärds- och anpassningsbank - Umeå

Åtgärds- och anpassningsbank - Umeå

http://www.umea.se/umeakommun/utbildningochbarnomsorg/elevhalsa/elevhalsaiforochgrundskolan/halsoframjandearbete/larmiljo/levla/vagledandestodmaterial/atgardsochanpassningsbank.4.714d9628146947f69f723dc3.html

Related:  Anpassningar/ stödskolaLäs- och skrivanpassningarUtvecklingsarbeteFunktionsvariationer

Spatial träning » Svärds matte Jag har ett specialprojekt, som pågått i mer än tio år, som jag kallar ”Du och rummet” Jag har funderat en hel del kring barnets spatiala förmåga och hur denna förmåga avspeglas i hur barnet arbetar med matematik. När vi arbetar med andra områden i matematiken, så följer vi många gånger utstakade vägar. Tydliggöra mål och kunskapskrav - introduktion ”Om man inte vet var man ska är det ingen idé att skynda sig. Man vet ändå inte när man kommer fram.” Nalle Puh Mål och kunskapskrav fyller en mycket viktig funktion som utgångspunkt för lärandet. När elever vet vad de ska göra och förstår varför de ska göra det, samt känner till olika kunskapskvaliteter, uppstår flera positiva effekter.

Information om språkstörning – Logopedforum I en av forumtrådarna har det tipsats friskt om en mängd olika bra informationskällor vad gäller språkstörning. Här kommer en sammanställning från den tråden med länkar att laborera bland för den som vill uppdatera tipsbanken till föräldrar och pedagoger. På många av sidorna finns det i sin tur ännu fler länkar och litteraturlistor. Kommentera gärna och fyll på med era bästa tips.! Information om språkutveckling och språkstörning Specialpedagogiska skolmyndigheten Hur samarbetsfärdigheter tränas – Kooperativt Lärande En av grundprinciperna inom kooperativt lärande är Samarbetsfärdigheter. För att kunna lösa uppgifter tillsammans krävs att eleverna kan samarbeta med varandra. Att kunna samarbeta är inte något vi föds med, utan det är något som vi måste få möjlighet att träna på i livet.

HELP Start Grundpaket - Nypon Förlag Här arbetar man grundligt med kopplingen mellan bokstäver och ljud enligt det engelska systemet och ger gott om tid för överinlärning. Materialet har en tydlig lektionsplan, använder multisensoriska tekniker och innehåller varierade övningar i böcker och datorprogram. Det är roligt, laborativt och ger utrymme för elevens kreativitet och nyfikenhet. HELP Start utgår från modern forskning om dyslexi och tar hänsyn till både det som brukar vara problematiskt just för svenska elever i mötet med engelskan och de svårigheter som dyslexi ofta innebär. Materialet kan användas från skolår 5 upp till vuxenutbildning. Grundpaketet innehåller: Skapa struktur i klassrummet SVAR: När vi inte har kontroll blir vi stressade. Jag tror, utan att veta hur din klass är, att du behöver skapa en struktur i ditt klassrum som ger dig kontrollen tillbaka. Förmodligen har du elever i klassrummet som inte vet vad som ska hända, vad som förväntas av dem och vad som är syftet. Då kan struktur, visuell kommunikation och rutiner hjälpa. En bra start är att fundera över hur man startar och avslutar lektionen med eleverna i klassrummet.

Förstelärare i Svedala eller hur viktigt det är att sätta sig in i elevernas värld för att skapa relationer… Relationer är viktiga. Det är de alltid och inte minst i skolan. Att skapa en god relation till sina elever banar väg för ett lyckat samarbete i klassrummet, att man kan ställa höga förväntningar på sina elever och att man kan skapa tillit och ett förtroendekapital. Hur jobbar man med elevrelationerna då? Det börjar redan utanför klassrummet; att få varje elev att känna sig sedd och att jag bryr mig om just hen. Studiepaket - NPF Förståelse, kunskap och pedagogiska konsekvenser Introduktion Studiepaketet vänder sig i första hand till dig som möter barn och elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) som autismspektrumtillstånd och adhd i ditt pedagogiska arbete, från förskola till gymnasiet.

Orientera dig på bloggen! – Kooperativt Lärande Tryck på bilden ovan för en sammanställning av alla strukturer (övningar) på bloggen! Några viktiga inlägg: Hur man skapar lärande grupper!, Strategi: Roller, Gruppstärkande övningar!, Strategi: Lärpar, Alternativ till handuppräckning, Samarbetsfärdigheter, Klassrum 2.0 frufjellstrom.se: Vad är språkstörning? En språkstörning är något du föds med, det är en funktionsnedsättning som gör att ditt tal och/eller språkförståelse blir försenat i olika grader. Språkstörningen visar sig inte fören du kommer i en ålder då ditt språk upplevs som eftersatt eller helt bort Det finns olika typer av språkstörning och de kan sätta sig både på hur du förstår det någon säger och på hur väl du kan utrycka dig själv i tal. Expressiv språkstörning är när du inte kan utrycka dig så att andra kanske förstår vad du säger.

Stödstrukturer med bildstöd – ett bra stöd med många olika syften Jag fortsätter min inläggsserie om bildstöd inom skolan genom att skriva om ett av mina absoluta favoritämnen – stödstrukturer. (I slutet av det här inlägget kommer du att hitta länkar till tidigare inlägg.) I tidigare arbete, och privat, har jag träffat på många vuxna personer som upplever olika typer av svårigheter med studier och framförallt med att ta till sig och själva producera texter. Gemensamt för dessa är ofta att de saknar strategier och verktyg för att ta sig an en uppgift (t.ex. att läsa eller skriva en lite svårare text). De vet inte hur de ska lägga upp sitt arbete och vilka knep att ta till om de fastnar längs vägen. En typisk strategi som jag träffat många som använder sig av för att ta till sig innehållet i en text (t.ex. läsa in litteratur inför en tenta) är att börja läsa där texten börjar och läsa ”rakt upp och ner” tills texten är slut.

Samspelet - Hem och Skola - redskapet för kommunikation på föräldramöten Förbundet Hem och Skola lanserar ett diskussionsunderlag för föräldrar och lärare. ”Samspelet” är ett spel som innehåller olika påståenden om vad som är viktigt i samarbete mellan hemmen och skolan. Samspelet innehåller fyra uppsättningar med påståendekort som man tar ställning till i mindre grupper. - Är påståendet som finns på kortet viktigt, mindre viktigt eller inte alls viktigt för samarbetet mellan hemmet och skolan?

Related: