http://www.kreativpedagogik.se/
Related: SFIBarnsidan. Matte, klockan, svenska och engelska. Tycker ditt barn att det är tråkigt att träna på multiplikationstabellen och de andra räknesätten? Här hittar du massor av roliga länkar, till övningar och roliga mattespel! Klicka nedan på den blåfärgade texten för att komma till önskat område.
studiehandledning - Arabiska matematik Wikispaces was founded in 2005 and has since been used by educators, companies and individuals across the globe. Unfortunately, the time has come where we have had to make the difficult business decision to end the Wikispaces service. We first announced the site closure in January 2018, through a site-wide banner that appeared to all logged-in users and needed to be clicked on to dismiss Lerums vuxenutbildning satsar på 1-1 för SFI Idag låter vi Lerums vuxenutbildning berätta om sin 1-1 satsning i SFI, svenska för invandrare. Lerums vuxenutbildning är bland de första i landet att prova en liknande satsing i SFI-undervisningen. Här berättar de lite om de pedagogiska tankar som ligger till grund för lärande med digitala verktyg. På SFI i Lerum har vi valt att låta alla elever låna en iPad, under hela sin studietid. För att underlätta hanterandet, läggs ett basutbud av skolappar in, men eleverna kan sedan utforma sin iPad till att bli ett personligt lärverktyg, med just det innehåll de behöver för att lära sig svenska. SFI har i uppdrag att lära elever svenska, och i Lerum vill vi också ge elever de största delarna av framtidens nyckelkompetenser.
Så skriver du dina texter med Markdown – Frilansjournalist Anders Thoresson Markdown kan du skriva i vilket textprogram som helst. Så länge du ser till att spara den färdiga texten som .txt eller .rtf är dokumentet framtidssäkert. Men det finns ett växande utbud med program som är särskilt anpassade till Markdown. Att välja ett av dem har sina fördelar. Ett exempel är att de kortkommandon du är van vid fortfarande fungerar – men anpassade till Markdown. För att göra text kursiv trycker du fortfarande Ctrl-/Cmd-I, för fet stil Ctrl-/Cmd-B. Matematik - Undervisa nyanlända Matematikundervisning på olika språk Övningar, förklaringar och instruktionsfilmer på arabiskaengelskaspanskaryskasomaliskapolskapersiskasomaliska
Digitala verktyg för språkutveckling - Wikiversity Wikins syfte är att vara en inspirationskälla och en plattform för språklärare att dela sina tips, tricks och förslag för att främja språkutveckling. Här hittar du massor av digitala verktyg. Under flera av de digitala verktygen finns även länkar till guider/tutorials och till videos där Sara Lövestamoch Jonas Lindahlvisar hur de använder verktygen på sina lektioner. Du är självklart välkommen att bidra med dina egna lektionsupplägg med digitala verktyg.
Sociala medier stärker ungas samiska - P4 Jämtland En ny undersökning visar att samiska barn och unga oftare pratar svenska än samiska – men samtidigt använder många samiska i sociala medier. På tisdagen presenterade Samiskt språkcentrum och Umeå Universitet en undersökning om hur barn och unga använder samiska. Undersökningen är en del av en förstudie som ska kartlägga de samiska språken. Med hjälp av enkäter har man undersökt hur nordsamiska barn och unga i Sverige mellan nio och 18 år ser på samiskan. – De är positiva till språket, de vill använda samiska och de hittar sätt att göra det, säger Umeå Universitets Eva Lindgren, som har lett forskningsprojektet. Studien visar att de flesta ungdomarna pratar svenska oftare än samiska och det är inte så vanligt att se på teve eller läsa böcker på samiska.
Learning Swedish – ny gratis webbkurs i svenska Learning Swedish är en gratis nybörjarkurs i svenska för självstudier på webben, som tagits fram av Svenska institutet i samarbete med svenska och utländska universitet. Webbkursen går snabbt framåt och riktar sig i första hand till internationella studenter, utan förkunskaper i svenska, men kan förstås användas av alla som är intresserade av att lära sig språket. I början av nästa år (2016) startar även betalkurser med lärarstöd för en effektivare språkinlärning.
Utmaningen · Träna på gamla högskoleprov · HProvet Här har du möjlighet att testa ditt högskoleprovkunnande på ett lite roligare sätt. Du kommer att få 224 frågor uppdelat på 28 nivåer à 8 frågor, varje nivå lite svårare än den föregående. Frågorna är uppdelade på alla högskoleprovets delar XYZ, KVA, NOG, DTK, ORD, LÄS, MEK och ELF. Du kan när som helst välja att pausa en nivå och fortsätta senare, men tänk på att du behöver klara av alla 8 frågor på en nivå för att kunna gå vidare. Klicka på kugghjulet nedan för att börja på en nivå. Tävling!
Start - Bedömningsportalen För att undervisningen ska kunna anpassas till en elevs förutsättningar och behov behöver skolan göra en pedagogisk kartläggning av elevens kunskaper. Skolverkets kartläggningsmaterial för bedömning av nyanlända elevers kunskaper steg 1 och 2 är från den 15 april obligatoriskt att använda i det här arbetet för grundskolan, grundsärskolan, sameskolan och specialskolan. Materialet är avsett att användas för elever i de obligatoriska skolformerna, men kan även användas i gymnasieskolans språkintroduktion. Start - Bedömningsportalen Här finns övergripande information om kartläggningen av nyanlända elevers kunskaper, om genomförandet och om hur materialet kan användas för bedömning, beslut och planering. Information till rektorer och lärare För att du som lärare eller rektor snabbt ska kunna komma igång finns här ett informationsmaterial där du bland annat får svar på frågor som när en kartläggning ska genomföras, vilka kunskaper som ska kartläggas och hur kartläggningen blir underlag för beslut om årskursplacering och undervisningsgrupp. Information till rektorer och lärare (pdf) Lyssna Tolkning
Bildtema Vad är Bildtema? Bildtema är en flerspråkig interaktiv bildordbok med illustrationer och ljud på svenska och flera andra språk. Vill du återgå till startsidan klickar du på husikonen i det övre högra hörnet på sidan. Du bockar för de språk du vill använda och trycker sedan på Kör! Varför Bildtema? Skolord – ämnesord på olika språk Hem- och konsumentkunskap De viktigaste orden inom ämnet Hem- och konsumentkunskap, på olika språk. Även med bildstöd. Listan är uppdelad i fyra avdelningar: Mat och måltider, hälsa, konsumtion och ekonomi, miljö och livsstil. Idrott och hälsa De viktigaste orden inom ämnet Idrott och hälsa, på olika språk.