background preloader

ABC

ABC

http://katharinasabc.blogspot.com/

Related:  åk 1Webbsidor Bra sakerLäs- och skrivundervisningfrokencinasvenska

Tema Gosedjur åk 1 Under några veckor arbetar vi med temat gosedjur i åk 1. Vi arbetar ämnesövergripande och du ska få arbeta med temat i både bild, engelska, idrott, matematik, musik och svenska. Temat är planerat utifrån elevernas förslag på innehåll i olika ämnen. Tema gosedjur Syfte: Vad ska jag som elev utveckla? I temat "Gosedjur" ska du få möjlighet att utveckla din förmåga att: Ewas länkar för lågstadiet Blandat Faktabanken Länkar med frågor och svar inom alla tänkbara ämnen.

Intervjuad om textsamtal Igår blev jag intervjuad av Anna Österlund, undervisningsråd på Skolverket, med anledning av Skolverkets kommande utbildningssatsning Läslyftet. Ungefär så här löd hennes frågor och mina svar: - Vad ser du är vinsten med att samtala om texter både innan man läser, under läsningens gång och efter att man har läst? - Jag ser flera vinster med det. Först och främst ökar det elevernas förståelse för texten. Det är oerhört viktigt att de inte vänjer sig vid att inte förstå, för då kan de tro att det är så det ska vara och att det inte gör något om man inte förstår. Vårt välkomstbrev till ettagluttarna På uppropet fick alla barnen ett paket från oss, en sk goodiebag…här ser ni delar av innehållet. Brevet som följde kommer här: Välkommen till klass 1

Beskrivande text – individuellt skrivande Vi har i några veckor fokuserat på texttypen beskrivande i åk 4. Vi har arbetat efter cirkelmodellens fyra faser och i veckan kom vi igång med insamlandet av fakta kring ett av Sveriges landskapsdjur. Eleverna fick själva välja vilket djur de vill skriva om. Ljuva minnen av fantastiska lärtillfällen med bästa barnen...#blogg100 48/100 Satt en stund och gick igenom klassbloggen och hamnade på vårt härliga arbete med myror som vi startade i början av klass 1. Jag vill dela med mig av detta arbete för att visa vilken enorm kapacitet och kunskap små barn besitter när vi ger dem möjlighet. Njuter och läser vidare.... Idag startade vi vårt temaarbete om djur, livscykler och näringskedjor. Barnen tittade underligt på mig när jag berättade att de skulle rita en myra så noggrant som möjligt, med så många detaljer som möjligt och att de inte fick titta på någon bild, utan att de skulle hämta sin kunskap om hur myror ser ut, inifrån sitt minne.

"En nyhetstidning för barn om barn" Fredagen den 7 april började påsklovet för Marcus, ­Matilda och Agnes, som går i femman på en skola som ­ligger nära Drottninggatan, där terrordådet hände. – Jag var jätteglad, det var fredag, sol och lov. Men sedan ändrades allt så snabbt, säger Agnes. Hon hade precis slutat skolan och sålde majblommor tillsammans med en kompis på Svea­vägen i närheten. – När vi frågade en dam om hon ville köpa sa hon att det hänt något i stan. Vi förstod inte först, men sedan kom det en massa människor som grät och blödde näsblod.

Att skriva sig till läsning Att skriva sig till läsning med digitala verktyg Många skolor i Stockholm använder nu metoden som bygger på den norske forskaren Arne Tragetons forskningsresultat i förskoleklass och årskurs 1 – 3 för den första skriv- och läsinlärningen. Genom Språk- och lässatsningen har Medioteket haft flera hundra lärare på föreläsningar i Att skriva sig till läsning. Matematik - välkommen! — LukiMat På denna webbtjänst finns grundläggande information om lärande och inlärningssvårigheter i matematik. Matematik är en färdighet som utvecklas stegvis, både då barnet på egen hand utforskar och lär sig, och genom undervisning och övning. Matematiken består av en stor mängd olika kunskaper och färdigheter. På denna webbtjänst erbjuds forskningsbaserad information om barns kunskaper och färdigheter i matematik.

Om läsning, del 6: LUS (del 2) De flesta läsare på den här bloggen vet nog att jag är förtjust i Läsutvecklingsschemat. Anledningen är enkel. Det är ett lättarbetat verktyg som fokuserar på var jag ska sätta in mina insatser, oavsett om jag är lärare eller rektor. En liten avstickare till er som möter barn som ska lära sig läsa – Läslistor i 20 steg ”Då läsningen börjar är det av största vikt att barnet får uppleva lyckan av att klara av sina uppgifter” (Att lära barn läsa, Bodil Jönsson) Det här materialet gjorde jag för några år sedan (med inspiration från montessoripedagogikens rosa listor och boken ”Att lära barn läsa”) och det bygger på att barnen lär sig läsa i väldigt små steg. I steg 1 behöver barnet bara kunna bokstavsljuden Aa, Oo, Ee, Åå, Ii, Ss, Ll, Mm, Nn, Rr, Ff och Vv vilket gör att de allra flesta elever upplever att de kan läsa redan från början.

matteblogg på Mårtenskolan i Lunds kommun Uppgift lämplig för åk 2 och 3 Eleverna får 16 ”gräsbitar” var (1*1 dm stora, gröna kartongbitar) och tre kor. De tre korna ska få lite olika hagar. Ko nr 1 får själv bestämma hur hagen ska se ut. Förutom de 16 ”gräsbitarna” kan det finnas extra ytor med t ex en damm eller å inne i hagen. Läs- och språksatsningen Fortsättning på hur jag som lärare kan lära ut self-monitoring, självövervakning, till elever i tidiga skolår integrerat med RT i lässtrategiundervisningen. Fortsättning på förra inlägget, dvs. del 2. Läraren modellerar Läraren startade med att modellera medvetenhet om när något verkar konstigt i innehållet. Eleverna fick använda något de kallar clicks and clunks. Ett click är när läsaren förstår handlingen eller de centrala idéerna i texten och ett clunk är när läsaren inte förstår.

Related:  malhoisvenskaALSSvenskasvenska 1-3