background preloader

En annorlunda uppgift - första, andra tredje!

En annorlunda uppgift - första, andra tredje!
Grammatik är inte alltid elevernas favoritsysselsättning även om det är frökens! Jag står nästan aldrig framme vid tavlan och har traditionella grammatikgenomgångar. Jag har under åren konstaterat att det inte har så stor effekt och att det tar mycket tid. Jag försöker därför att variera och framförallt lägga in moment som eleverna tycker är roligt. Ett sätt jag ibland använder är grammatikauktion! Upplägget tar cirka en halvtimme att förbereda och en timme att genomföra. Nedanstående upplägg går att använda i många olika ämnen och för olika åldrar. Hur går det till? 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. Eleverna blir väldigt engagerade och uppspelta! Uppgiften är inspirerad av Clare Lavery via BBC Teaching English. Sara

http://lrbloggar.se/sarabruun/en-annorlunda-uppgift-forsta-andra-tredje/

Related:  skolaGott och blandat på engelskaModerna Språk TyskaSvenska

Ett tankeexperiment – Kooperativt Lärande Situation 1: Tänk dig ett klassrum fullt med elever. Föreställ dig nu att läraren står framför klassen med en säck full av värdefulla mynt. Läraren meddelar klassen att hen kommer att sätta igång en 3-minuters timer och sedan kasta alla mynten ut i hela klassrummet. □ Anders gästbloggar – Att leka sig till språkriktighet □ Vår medförfattare Jörgen Gustafsson tog i sitt blogginlägg upp vikten av att ha ett gott ordförråd. En snabb blick i Focus övningsböcker visar att vi vill ge eleverna mycket och varierande ordkunskapsträning. Här finns ett stort antal ordkunskapsövningar med olika infallsvinklar och uppföljningsövningar där man tillämpar det inlärda ordförrådet. Utan ett bra ordförråd kommer man inte långt.

Tyska 6 Hej på er! Jag är och jobbar i Barcelona denna veckan. Matilda kommer att ta hand om er. Blogg - Estrids bokklubb Hej Sanna! Hur du fick idén till "Ägget"? - Jag har goda vänner som har blivit familj på olika fina sätt. Träna hjärnan och bli smartare – Vi vet idag att hjärnan är plastisk. Det innebär att den kan stretchas och att vi kan träna upp vår hjärna att klara saker vi inte kunnat förut. Ett barn som har svårt med läsningen blir bättre på att läsa genom att träna. Det är samma sak med träning av till exempel sociala förmågor. Tränar vi dem intensivt så blir vi bättre.

Focus on Mrs Jones Summer is here and we will all gradually get our energy back. Quite often love is in the air. People are getting married, hoping for the sun to shine every minute of the day. Students go abroad or to a camp or simply hang out in somebody’s back yard. Johannapannans rike. Det är ett enkelt sätt att få eleverna att prata lätt på tyska. Går att öva in olika grammatiska strukturer också. Ta modala hjälpverb t.ex. Då gör man ett rutsystem där man har olika saker man måste/kan/får lov att göra. Här är ett exempel. Själv brukar jag ha 20 rutor ungefär.

Det sötaste monstret i världen – en skrivaktivitet efter läsningen Undervisningen i svenska som andraspråk ska ”bidra till att stärka elevernas medvetenhet om och tilltro till den egna språkliga och kommunikativa förmågan.” (Lgr 11 s.259) Att eleverna har en tilltro till sin förmåga är så oerhört viktigt och därför är det blir den anpassade stöttningen väsentlig. I inlägget ges ett exempel på en gemensam läsning som avslutas med en kort skrivuppgift. Jag brukar ofta modella uppgifterna (I do – we do – you do) men den här gången ville jag prova något annat. Boken Bara för dig på lågstadiet innehåller 12 berättelser, varav en text som heter Det sötaste monstret i världen skriven av Janina Kastevik med illustrationer av Amanda Hellberg.

Struktur: Roller – Kooperativt Lärande I Kooperativt Lärande (KL) flyttas fokus från läraren till eleverna. Undervisningen blir en social process där elevernas aktivitet är i fokus och där de successivt lär sig att ta mer och mer ansvar för sin inlärning. För att främja detta använder man i KL ofta olika roller. Dessa används för att förtydliga för eleverna vad deras uppdrag och fokus är. How do we get there? - Mia Smith När mina 7or självskattade sig utifrån checklistan i ESP upptäckte jag att en förmåga stack ut. “Jag kan fråga om eller tala om hur man hittar till en plats.” Här var det många som skattade sina kunskaper något lägre än övriga förmågor. Ett tydligt tecken att det här är något jag bör plocka in i undervisningen. Sagt och gjort, jag planerade upp området How do we get there?.

Related: