http://panorama.auschwitz.org/
Related: Förintelsen • La Seconde Guerre mondiale, une guerre d’anéantissement (1939-1945) • Shoah • Ressources en ligneAlla Människor! Film: De mänskliga rättigheterna på 2 minuter Filmen berättar om vad FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna är och hur de kom till. Se filmen! Om filmen Den förvrängda sanningen - Sara Bruun Den tragiska händelsen i Trollhättan ger upphov till många frågor hos ungdomarna. Idag har jag ägnat alla mina lektioner åt att prata om händelsen. Ungdomarna är kloka och har många frågor. Tyvärr finns inte så många svar. En del av dem säger att de är rädda nu. 71 bilder som visar varför vi inte får glömma förintelsen Judar, romer, homosexuella, handikappade, polacker och politiskt- eller religiöst oliktänkande dödades systematiskt av nazisterna under förintelsen. Nästan elva miljoner människor, varav sex miljoner judar, mördades. Uppskattningsvis dog det 1,1 miljoner i Auschwitz. LÄS MER: 10 punkter där FN tycker att Sverige inte följer de mänskliga rättigheternaI dag 27 januari är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. En dag som påminner oss om att vi aldrig någonsin får glömma det som hände för 70 år sedan.
TV: Så kan SO-lärare arbeta digitalt om barns rättigheter Lotta Karlsson, lärare i samhällskunskap, berättar om en spännande digital resa hennes gymnasieklass gjort. På elevernas initiativ använde de egna filmer, appar och Twitter för att visa att de bryr sig om barns rättigheter världen över. Tillsammans med sina elever på Östergårdsskolan i Halmstad jobbade Lotta Karlsson (@frokenflipp på Twitter) med geografi och människors olika förutsättningar. 13 bilder som visar varför vi aldrig får glömma Förintelsen I dag är det 72 år sedan Auschwitz befriades och nazisternas brott blev kända för världen. Sex miljoner judar dödades under Förintelsen – men även romer, homosexuella och funktionsnedsatta mördades. I bildspelet ovan finns 13 bilder som visar varför vi aldrig får glömma nazisternas brott. Den 27 januari 1945 når Sovjetunionens trupper fram till koncentrationslägret Auschwitz i nuvarande Polen. De väntar sig hårt motstånd från tyskarna, och rör sig försiktigt fram mot taggtråden som omringar lägerkomplexet. Men nazisterna har redan tagit till flykten.
Seriealbumet: Sofia Z-4515 Seriealbumet Sofia Z-4515, berättar om Sofia Taikons upplevelser från 2:a världskriget och under efterkrigstiden. Ena delen är skriven i serieform och vänder sig direkt till elever i årskurs 4-9 och andra delen innehåller en kort faktabeskrivning om perioden 1933-1945. Det är en berättelse som ställer många frågor om vad som har hänt i historien, om romer, mänskliga rättigheter, demokrati och tolerans som ni kan samtala och fördjupa er kring i klassrummet. Till seriealbumet finns en lärarhandledning med kopplingar till kursplaner och centralt innehåll och förslag på olika sätt att arbeta med seriealbumet i klassrummet. Sofia Z-4515 är skriven av Gunilla Lundgren med illustrationer av Amanda Eriksson och finns att ladda ned kostnadsfritt i formaten iBook (för iPad/mac) och som PDF. Här kan du ladda ned seriealbumet Sofia Z-4515 i formaten iBook (för iPad/mac) och som PDF.
/articles/27723?fbclid=IwAR0eU1B3VZnuujrf08zNzMLWUP2fFNPmiGzCRiCWgtafSCTIT5JZ8rnkJUw När tyskarna anföll Polen den 1 september 1939 så blev det starten för andra världskriget. Att samla upp judar i getton var en av de första sakerna som gjordes. För att kunna sätta ”Generalplan öst” i rullning så började nazisterna bygga koncentrationsläger. Planen var att göra en etnisk rensning av polacker, romer, judar samt handikappade och homosexuella. Redan 1933 så byggdes det första koncentrationslägret där politiska fångar placerades.
Alla Människor! Film: De mänskliga rättigheterna på 2 minuter Filmen berättar om vad FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna är och hur de kom till. Se filmen!