Aktiv läsförståelseundervisning för att träna tänkandet och ge strategier
I mitt förra inlägg skrev jag om hur man kan synliggöra för eleverna vad som är läsförståelse. Jag tänkte i detta inlägg utveckla det med att visa hur jag gör för att utveckla elevernas läsförmåga. Vi vet att förmågan att förstå en text grundar sig i antalet strategier man har med sig. Med strategierna menar man att eleven använder ett visst antal verktyg för att tolka och förstå en text. Några strategier är t ex att ha ett engagemang och vilja att läsa och tänka kring sin läsning. Till strategier räknas också att läsa mellan och bortom raderna (sk inferenser) men även att veta att du läser på olika sätt, sk strategisk läsning, som att man sökläser för att hitta detaljer, översiktsläser för att hitta en överblick och djupläser för att analysera och reflektera över det lästa. För det första måste vi veta vilka läsförmågor som eleverna behöver kunna och vilka frågor man kan ställa för att synliggöra vad som är vad. Bedömning Aktiv läsförståelse undervisning Inferenser eller textkopplingar
http://lrbloggar.se/annikasjodahl/aktiv-lasforstaelseundervisning-for-att-trana-tankandet-och-ge-strategier/
Related: Svenska
• läsning
• eliaug
• la_profesora
”Dags att fatta galoppen!”
Att Peder Fredricson som den andra ryttaren på fem år rider hem folkets pris, Jerringpriset, är fantastiskt. Ännu en gång har svensk ridsport visat sin styrka och sitt engagemang. Det gör oss obeskrivligt stolta. För andra gången blottlägger kommentarerna efter Jerringpriset en djup okunskap om ridsporten, både som idrott och folkrörelse.
Nu kommer Läsmysteriet - Pedagogsajten Familjen Helsingborg
Nu kommer Läsmysteriet! Ännu en del av URs lässatsning! Nu med målgruppen år 4-6. På ett slott tar programledaren Jonas Leksell emot tre barn som antagit utmaningen att lösa ett mysterium. För att kunna lösa mysteriet behöver de ledtrådar som de får om de klarar två uppdrag i slottets källare.
Tove Jansson läser: Sommarboken
Tove Janssons Sommarboken kom ut 1972. Här får vi höra Tove Jansson läsa alla tjugotvå kapitel ur boken. Varje kapitel är en fristående berättelse.
Läs- och språksatsningen
Här är det många väntat på sedan 9e november! Barbro Westlunds föreläsning och presentation av kunskapsöversikten Att läsa och förstå. Det är bara att ta fram popcornen och bänka sig. Barbro Westlund och jag har diskuterat hur länge den ska ligga uppe och tillgänglig att se. I och med att terminen snart är slut och vi vet att alla lärare har fullt upp så här de sista tre veckorna före jul så har vi bestämt att filmen får ligga uppe januari månad ut. Här i Stockholm har alla läs- och språkutvecklare erbjudits kunskapsöversikten vilket betyder att den finns på alla våra kommunala grundskolor.
Information till nyanlända elever
Nyanlända elever och föräldrar eller vårdnadshavare behöver information om hur skolväsendet fungerar i Sverige. Här finns kortfattat om skolsystemet på flera språk. Den behöver kompletteras efter behov. På den flerspråkiga webbplatsen omsvenskaskolan.se finns mer information med nedladdningsbara broschyrer och filmer.
Vägs Ände – mitt hörn av verkligheten
I samband med att niondeklassarna läser världskrigen i historia utsätter jag eleverna för mötet med en av 1900-talets stora litterära verk. Jag har skannat fyra utdrag som jag anser ger en representativ bild av boken. Men visst, uppgiften blir ju ändå svårare än om man skulle läsa hela boken. Genom hela boken löper tråden att det politiska hyckleri och förljugenhet som Paul Bäumer och hans kamrater utsätts för förvandlar ungdomarna till urgamla människor som blir oförmögna till ett normalt liv. Det är svårt att återge i några fragment. ”Vi går vidare, en lång stund.
Reciprok undervisning
Lässtrategin ”att ställa frågor” – att förbereda ett litteratursamtal. I detta inlägg vill jag dela med mig av ett lektionsupplägg där jag aktivt arbetar för att utveckla elevernas läskompetens. Lektionen handlar om att eleverna är delaktiga i förberedelserna inför ett gemensamt litteraturseminarium i ku
Tove Jansson läser: Sommarboken
Tove Janssons Sommarboken kom ut 1972. Här får vi höra Tove Jansson läsa alla tjugotvå kapitel ur boken. Varje kapitel är en fristående berättelse. Tove Jansson skriver glasklart och utan sentimentalitet om tre människor som bor på en ö i yttre skärgården: Sophia, hennes pappa och farmor.
ankikallman
Om högläsning och självständig läsning. Våra guldstunder. Kraften när vi delar tankarna i högläsning och egen läsning är magisk! Ja, det är verkligen så, ingen överdrift alls. Jag ska berätta om hur vi har arbetat med högläsning och egen läsning. Två dagliga aktiviteter som fått allt större plats – i tid och i våra hjärtan.
Related:
SVA Språkintro