background preloader

Feed forward på gruppnivå - Mia Smith

Feed forward på gruppnivå - Mia Smith
Hur många gånger har vi lärare inte suttit sena kvällar (och nätter) med personlig, individuell feedback för att eleverna ska utveckla sitt skrivande, sitt tänkande och sitt lärande. Och efter några timmar kommer väl den där tanken farande att det man skriver till en elev säkert skulle gagna flera elever. Och att vi skriver samma saker på flera olika ställen. Hur kan vi maximera effekten av detta? Hur når vi ut så att alla elever kan lära maximalt, utan att slösa bort lärarens tid alltför mycket? En kollega som undervisar SO berättade nyligen att hon ibland färgmarkerar olika olika prov eller uppgifter som eleverna har gjort för att sedan kunna följa upp gruppvis. ”Ni som fått en lila lapp, kom till mig så ska vi gå igenom en sak lite till.” ”Ni som har fått gula lappar kan tänka lite extra på att koppla ihop era exempel med varandra för att fördjupa resonemanget.” Idag vill jag visa ett sätt som jag använt för att ge eleverna tydlig respons på skriftliga uppgifter.

http://lrbloggar.se/miasmith/feed-forward-pa-gruppniva/

Related:  h07katkarENGLISHgymnasiet engelskaBedömning

Spela Rymden engelska 28 sekunder sedan: Någon hade problem på nivå 1. Frågor om planeter som tog 4 sekunder. 7 minuter sedan: Någon hade problem på nivå 1. Frågor om planeter som tog 59 sekunder. 34 minuter sedan: En elev fick alla rätt på nivå 1. Vägar till engelska vid läs och skrivsvårigheter - Nypon Förlag Hur ska man tänka som pedagog i engelska när det finns elever i klassen som har det kämpigt med att läsa och skriva? Det är frågor som Susanne af Sandeberg ägnat mycket tid åt. Hon är fil.mag i läs- och skrivsvårigheter och aktuell med en ny bok på Nypon förlag. Charles Dickens & A Christmas Carol Av en tillfällighet upptäckte jag att Dickens julberättelse A Christmas Carol finns tillgänglig digitalt i olika svårighetsnivåer, se länkar nedan. Som lärare brottas man ju ständigt med att plocka fram utmaningar till alla elever och med detta digitala material ges eleverna möjlighet att välja nivå och de kan också växla mellan olika nivåer. Oavsett så behandlas ju samma berättelse och läraren kan leda diskussioner där innehållet tolkas samt kopplas till Dickens liv och den tid berättelsen tillkom och utspelas i.

Information - Bedömningsportalen Som stöd för bedömning i ämnet engelska finns dels ett diagnosmaterial, dels ett material som ger stöd vid bedömningen av de delar av kunskapskraven som tar upp förmågan att söka, välja, värdera och kritiskt granska information från internet och andra medier. Diagnosmaterial i engelska 7-9 Som stöd för bedömning i engelska finns ett nationellt diagnosmaterial som ska kunna användas av lärare under grundskolans årskurser 7–9. För att få tillgång till materialet krävs att du loggar in i bedömningsportalen och har behörighet till ämnet. Läs mer om hur du får tillgång till skyddat material i bedömningsportalen Kärnan i materialet utgörs av olika uppgifter som har fokus på färdigheterna lyssna och läsa och förstå, tala, samtala samt skriva.

Teman - Rymden (astronomi) Här finns mer än 2000 filmer, ca 10 min långa, som förklarar matematiken för elever i förskoleklass, grundskolan och gymnasiet. Här finns även filmer inom naturvetenskapliga ämnen som biologi, kemi och fysik, samt inom humaniora, t.ex. ekonomi och historia. Taggar: algebra, aritmetik, astronomi, bankväsen, biologi, ekonomi, ekvationer, fysik, geometri, historia, kemi, matematik, matematikproblem, matte, matteproblem, sannolikhet

Engelska spel Det engelska språket omger oss alltmer i vardagen. Spela dessa engelskaspel så att du kan, vågar och vill använda engelska i olika situationer. Här har vi samlat alla spel inom ämnet Engelska. Spelen passar förskolan, grundskolan och ändå upp till gymnasiet. NIVÅANPASSAT PÅ ENGELSKA – Patricia Diaz Här tänkte jag försöka samla specifika digitala resurser som kan användas i engelskundervisningen i de grupper där man har lite extra behov av att förse eleverna med mer individanpassade övningar på olika nivåer. Den här sidan är alltså ett komplement till den ”stora” länksamlingen för engelska som du hittar i menyraden under ”Länksamlingar” högst upp på den här sidan. Där hittar du också en länksamling över digitala verktyg. Gissar att det är verkligheten för många och att många av er har massor av bra tips att dela med er av. Lämna gärna en kommentar eller mejla mig om du har fler tips!

Formativ bedömning – när feedback blir en del av lärandet Camilla Lindskoug arbetar som lärare i svenska och engelska på Pauli gymnasium. Hon har integrerat formativ bedömning i undervisningen och ser bedömningen som en viktig del av elevernas lärande. Camilla berättar att det har gett henne ett bättre fokus på lärandet. – Formativ bedömning är när feedback och respons görs till en viktig del av lärandet. Bedömningen är inte slutstationen utan en del av processen. Elevens lärande ska vara synligt både för läraren och eleven, och läraren ska se effekten av sin undervisning, säger Camilla och fortsätter:

Lärportalen Den här modulen är valbar för er som får statsbidrag för Läslyftet. Utvecklingen av ämnesspråk är en central del av elevernas lärande i alla ämnen. Denna modul syftar till att ge lärare och förskollärare i årskurs F-9 fördjupade kunskaper om språk i alla ämnen, från bild till teknik. Målet är att främja elevernas lärande genom undervisning som fokuserar på språk såväl som ämnenas praktiska, estetiska och teoretiska innehåll. Om engelskundervisning för nyanlända elever Våra nyanlända elever kommer till skolan med olika kunskaper och erfarenheter. Det gäller även i engelska. Samma klass – olika kunskapsnivåer I vår somaliska språkklass har vi elever som pratar flytande engelska och som har haft engelskspråkig undervisning i sitt hemland. Vi har också elever i klassen som tidigare inte har varit i kontakt med engelska språket.

Valet i USA - Färdig lyssningsövning för lärare i engelska Introduktion Ibland har jag lyssningsövningar som går ut på att eleverna får titta på ett videoklipp eller lyssna på en text samtidigt som de har texten nedskriven framför sig. Texten innehåller dock luckor och meningen är att eleven ska fylla i korrekt ord i luckorna. Jag brukar göra två versioner av manus - ett med lite färre och ett med lite fler luckor. Lärande & bedömning Skolverket skriver på sin hemsida: ”Från och med hösten 2011 har en elev som på grund av speciella personliga förhållanden inte har haft möjlighet att delta i undervisning i engelska under en betydande del av sin tid i grundskolan eller motsvarande ändå möjlighet att anses behörig till ett nationellt program. Eleven ska bedömas ha förutsättningar att klara studierna på det sökta programmet.

Storbritannien: städer - geografispel Aberdeen, Belfast, Birmingham, Brighton, Bristol, Edinburgh, Glasgow, Hull, Liverpool, London, Manchester, Nottingham, Plymouth, Portsmouth. (14)Skapa anpassad övning 0% | 0:03 | Klicka på Plymouth Storbritannien: städer

Related: