background preloader

Länkskafferiet - Lankskafferiet.org

Länkskafferiet - Lankskafferiet.org

http://www.lankskafferiet.org/v2/

Related:  Lärare

skola « QR Sverige Elever går på QR-skattjakt Med webbtjänsten ”QR Treasure Hunt Generator” kan lärare skapa skattjakter för sina elever och på så vis lära ut ett ämne på ett roligt och annorlunda sätt. Proceduren är enkel, man fyller i de frågor som eleverna ska svara på, tillsammans med rätt svar, sedan skapas QR-koder utifrån dessa frågor. Koderna skrivs ut och placeras runt på skolan eller längs den slinga som eleverna ska gå och sedan är det upp till de smartphone-utrustade eleverna att leta reda på koderna och svara rätt. Jag har sett ett par varianter av spelet och även själv skapat ett, det kan helt klart finnas en marknad för lite mer avancerade QR-baserade LIVE-spel med lite mer krävande utmaningar. Har ni tips på liknande spel? Geografi Klicka på de olika delmomenten i geografi till vänster, för att komma till önskat område.Fler ämnesområden kommer att läggas in allt eftersom. Nedan hittar du dessutom lite roliga övningar i namngeografi och google earth. Namngeografi. Massor av olika interaktiva övningar.

Att skriva ett bra svar. Jag har precis kört igenom en typ av lektionspass som jag verkligen gillar. Inte för att det är det mest lustfyllda vi gör kanske, utan för att jag alltid går från de lektionerna med känslan att eleverna verkligen har lärt sig något. Vilket ju alltid känns tillfredsställande. Jag brukar vika någon eller några lektioner under varje läspass till att prata om kvalitet i elevsvar. Vi kan också kalla det: hur du skriver ett bra svar, eller: att tänka på när du resonerar kring en text. I detta fallet har klassen läst Häxfeber, en skönlitterär bok om häxprocesser i det medeltida Danmark. Bedömarträning inför ämnesproven i årskurs 6 Materialet ska ge dig som lärare möjlighet att bli säkrare i din bedömning av elevernas prestationer på ämnesproven i årskurs 6. Bedömarträningsmaterialet består bland annat av textbaserade och filmatiserade delar, föreläsningar, bedömda elevuppgifter och uppgiftsexempel att träna med. Att arbeta med materialet Ett sätt du kan arbeta med materialet är att du först skaffar dig en överblick av alla delar, beslutar vilka delar du tänker använda och hur du ska planera in den tid som behövs för att du ska vara väl förberedd inför bedömningen av dina egna elevers prestationer i proven. Kanske bör du planera arbetet tillsammans med kolleger och skolledning, i ett nätverk eller tillsammans med kollegor från andra skolor. Träningen ger antagligen bättre effekt om du har någon att diskutera med.

Visat på SETT - hur du KAN göra en Canva På SETT visade jag i LR:s monter hur jag dels använder Canva men även hur du själv kan göra en Canva. Om du vill ta del av hur jag organiserat Canvorna utifrån förmågorna i mitt klassrum kan du kika här. Canva är en webbsida där du kan skapa posters eller bilder för t ex din undervisning, för blogginlägg eller inbjudningar.

Nu har jag bestämt mig för att utmana DIG, Jan Björklund Jag utmanar DIG! Antar du utmaningen att skapa Världens bästa skola? Nu har jag bestämt mig för att utmana DIG, Jan Björklund att tänka utanför boxen. Det är dags att du vågar välja något nytänkande och framtidsskapande. Antar du utmaningen att välja en utveckling som fokuserar på orsaken istället för symptomen? Det är dags att du verkligen vågar titta större och längre än det du känner till. Datorspel som undervisningsmodell I den här veckans New York Times Magazine behandlar samtliga artiklar temat utbildning, undervisning och lärande – och det läggs en särskild tonvikt vid den roll som nätet och it-utvecklingen kan spela i det sammanhanget. Egentligen publiceras det här numret först på söndag, men redan nu finns det mesta att läsa på webben. Och det är en intressant blandning. Bland annat finns det ett långt reportage från Quest to Learn i New York. Detta är en intressant skolsatsning som jag i all korthet nämnde här för två veckor sedan, när jag tog upp Connie Yowells krönika om behovet av nya visioner för skolan.

Varför behöver man vara källkritisk? – Digitala lektioner Skolans uppdrag Skolan ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse för hur digitaliseringen påverkar individen och samhällets utveckling. Alla elever ska ges möjlighet att utveckla sin förmåga att använda digital teknik. De ska även ges möjlighet att utveckla ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik, för att kunna se möjligheter och förstå risker samt kunna värdera information. Centralt innehåll i ämnet svenska (årskurs 1-3) Helen Timperley: Lärares professionella lärande och utveckling Helen Timperley är professor vid universitetet i Aukland på Nya Zeeland. På väg hem från konferensen Stockholm Summit 2012 gjorde Timperley ett stopp i Malmö hos FoU Malmö-Utbildning. Helen Timperleys forskningsområde är främjandet och organiserandet av lärares professionella lärande och utveckling – i syfte att förbättra elevernas lärande och utveckling. Hos FoU Malmö-utbildning höll Timperley i två seminarier för skolledare och de lärare som har en nyckelfunktion när det gäller skolornas utvecklingsarbete i Malmös olika förvaltningar. Lärares kompetensutveckling lösningen för skolan? Timperley inleder med att lärares professionella utveckling ofta framhålls som ett universalmedel för att förbättra skolan.

Related: