http://www.skolfloden.se/Skolfloden/Inspiratorer.html
Related: Nice sites & blogs • Resursbanken • SkolaSkolforskning Då de flesta lärare varken har tid eller intresse för att läsa igenom mängder av skolforskning tänkte jag välja ut en del av den forskning som jag tycker att man behöver känna till. Jag plockar ut en del av den viktigaste informationen och om man är intresserad av att fördjupa sig så hänvisar jag till var man kan läsa mera. Först ut är Mackinseyrapporten från 2007 McKinsey & Co How the worlds best performing schools come out on top, 2007 Man har i rapporten försökt hitta gemensamma faktorer som utmärker de länders skolsystem där man når bäst resultat (“better teaching and greater learning”). De tre viktigaste slutsatserna som man drar är följande: Förslag på iPadappar för NO och teknik På gårdagens workshop pratade vi om appar för NO och teknik för att arbeta med iPads. När jag gick igenom de appar jag tagit ner saknar jag flera områden. Jag fick ge mig ut på nätet för att hitta webbresurser att komplettera med. Problemet med ett antal av dessa webbresurser är att de innehåller flash-funktioner som inte fungerar så bra på en iPad om man inte går en omväg via en annan app. Här får man ställa sig frågan om webbresursen är tillräckligt bra, då går det att lösa via appen Puffin free.
Mattelektion om subtraktionsalgoritmen där alla elever var aktiva Den här veckan har jag haft en fantastisk lektion med båda min klasser i åk 4 om subtraktionsalgoritmen. Lektionens mål var att: Bli supersäker på alla steg i algoritmen.Träna på att analysera varför det blivit fel.Träna på att redogöra för tillvägagångssätt. Vi har tidigare träffat på Knatte, Fnatte och Tjatte som tyvärr ofta gör lite fel. Nu hade de gjort varsin subtraktion där det blivit lite tokigt. NotSchool I London i helgen träffade jag NotSchool, ett projekt för att få in engelska "dropouts" i lärandet igen. I England finns ca 100 000 elever som fallit ut ur skydsnätet och som man inte har inne i skolsystemet. De väljer helt enkelt att tänka: "not school" när någon från myndigheterna närmar sig dem. De vägrar helt enkelt att gå i skolan, många gånger lever de på gatan. En hel del har diagnoser som ADHD, ADD, Asperger eller blivit utsatta för övergrepp i pedofilringar. Gemensamt för dem alla är att samhället svikit dem så till den grad att de vägrar vara en del av det.
Engelska Ett tag hängde jag ganska mycket på Twitter och gav mig in i olika diskussioner med olika lärare. Det var väldigt givande men tog också mycket tid. Nu för tiden är jag bara inne på Twitter då och då för att leta efter undervisningstips och för att sprida mina blogginlägg. Det var där jag såg att @metabolisterna tipsade om en engelskuppgift som handlade om "New Year resolutions". Introduktion till Google Analytics — Webbmekanikern Att föra statistik är en viktig del av att driva en webbplats — om du inte vet hur det går för din webbplats, hur vet du då hur du ska fortsätta? I den här artikeln berättar jag kort om vad Google Analytics är för något, hur du installerar det, hur du förstår verktyget och till sist ett par exempel på hur du får fram olika sorters statistik. Vad är Google Analytics? Analytics är ett gratis statistikverktyg skapat av Google som gör det möjligt att hålla reda på viss information om besökarna på din webbplats och vad de gör. Hur många unika besökare hade du förra månaden, vad gör folk på din webbplats just nu, var någonstans på sajten brukar besökarna tröttna och hur hittade de egentligen in från början? Det är bara ett smakprov av vilken information du kan få fram.
Bilda en kedja för bildning! Bild: Toni Lozano [CC-BY-2.0 ( via Wikimedia Commons Vet de pedagogiska ledarna i skolan vad deras lärare redan kan? Vad de behöver utveckla? Vet läraren själv?Vet de pedagogiska ledarna vilka utmaningar (inte ekonomiska eller andra faktorer, utan just pedagogiska) skolan står inför? Har de pedagogiskt stöd av förvaltningschefen? Viktig synpunkt igår i Svenska Dagbladet från Ung och Trygg Dan Gaversjö, chef för Ung och Trygg, brottsförebyggande samverkan i Göteborg, skrev på Brännpunkt, i Svenska Dagbladet igår: ”I många segregerade områden finns en skolvardag med jämn påfyllning av nya elever från utlandet. Självfallet har de begränsningar i det svenska språket och en annan typ av skolgång. Efter en kort introduktion ska de in i vanliga klasser och mätas i betygsystemet trots att grundförutsättningarna är minst sagt olika. Det är då det systemvidriga särskiljandet av unga människor börjar.
DIGITALA VERKTYG Följande rubriker hittar du på den här sidan: Kollaborativa kommentars- & delaytor, Kollaborativa skrivytor, Källkritik, Upphovsrätt, Egna bloggar, hemsidor och wikis, Ytor för att flippa videoklipp, Digitala responssystem, Flippytor, Namnslumpare & gruppskapare, URL-förkortare, Film & livesändning, Skärminspelning, Serier & animeringar, Presentationer, Tankekartor, Tidslinjer, Infografik, Sociala bokmärken, Ordmoln, Fria bilder, Bildredigering, Kartor & statistik, Podcast & ljudredigering, Programmering & kodning, Spel, Alternate reality spel, Samarbeta med andra lärare/klasser. För att slippa skrolla så mycket på sidan föreslår jag att du gör en sökning på den rubrik du vill läsa mer om. Prova ”Kringla+F/H” (Mac) eller ”Ctrl+F/H” (PC).
UR bloggar på Folkbildningsnätet - Folkbildningsnätet I samband med att UR sände Bildningsbyrån EU förra året testade jag hur kursdeltagarna på tre folkhögskolor med EU-kurser uppfattade programmet. Jag ställde bland annat frågor om programmets innehåll, om radio som del av lärandet, lärarnas användning av programmet och om lyssnarvanor utanför utbildningssituationen. Folkhögskolorna som deltog var Birkagården, PRO och Fornby. På Birkagården och PRO var deltagarna seniorer, på Fornby unga vuxna som gick allmän linje. Här kommer en snabbgenomgång av testet, sammanfattad i korta meningar, diagram och enstaka kommentarer.
Riktlinjer för kurser på iSkolor iSkolor är en organisation för pedagoger och andra som tycker om att arbeta med iTunes U och gärna vill dela med sig, inspireras och samarbeta kring sina egna och andras kurser. Kreativitet, fantasi och öppenhet är naturligtvis de viktigaste faktorerna, men följande riktlinjer bör man ha i åtanke när man bygger sin kurs. En kurs består av en serie lektioner och varje kurs representerar ett område inom ett ämne. Det kan antingen vara ett övergripande område som genomsyrar hela ämnet (till exempel formatet på en novell inom svenska) eller en del av det centrala innehållet i ämnet (till exempel andra världskriget i historia). Då kurserna är öppna för alla är det viktigt att de är helt självgående.