background preloader

Begreppsmaskin

Related:  medeltidenReligionemmahnberg

Nyfiken på historien? en guldgruva Världskulturmuseerna har en fullmatad sida anpassad för barn med både text, bild, pyssel och ljud. Det är Etnografiska, Östasiatiska, Medelhavet och Världskultur tillsammans. På webbplatsen kan barn pröva olika aktiviteter På tema Egypten finns bland annat: Andra tema på webbplatsen är: In och testa och se vad som finns. Relaterat So-rummet, en länkresurs att djupdyka i SO-rummet är en gratis digital lärresurs och en länkportal för skolans samhällsorienterade (SO) ämnen: historia, religionskunskap, geografi och samhällskunskap. I "Allmänt" Digital pedagogik: så här kommer du igång Du har väl inte missat detta? Stapeldiagram med bildstöd Jag tror på bildernas kraft, att förtydliga en uppgift för de barn/elever som är visuella i sin lärstil.

Språkutvecklande arbetssätt inom religionsämnet Hej! Vi fortsätter med fler gästinlägg här på bloggen, inom ramen för språkutvecklande undervisning. I det här inlägget berättar min kollega Jenny Bergman om hur hon lägger upp undervisningen i religionsämnet. Ovan: Åsa Edenfeldt och Jenny Bergman (Fotograf: Eva Gyllberg) Religionskunskapen är ett ämne som ofta refereras till som ett “stoffämne”. ett historisk perspektiv,ett samhälleligt nutida perspektiv och skillnader mellan Sverige och omvärlden,en jämförelse mellan världsreligionernas världssyn, människosyn och gudsuppfattning,samt en analys av hur religioner påverkar grupper, hela samhällen och enskilda individer. På vår gymnasieskola ligger det även en utmaning i att den första religionskursen, för en del klasser, ligger under det första studieåret. Att synliggöra ämnets olika förmågor En metod som jag och min ämneskollega Amanda Ohlén arbetat med är att kontinuerligt på lektionstid, synliggöra ämnets olika förmågor. Att jobba med läsförståelse mot begreppsförståelse Jenny Bergman

Nytt material till grundskolan: "Entreprenörer till mänsklighetens största ny... Det nya materialet är ett tilläggsmoment till läromedlet Se möjligheterna som är ett av tre läromedel som Ung Företagsamhet har tagit fram för att få in mer entreprenörskap på grundskolan. Se möjligheterna handlar om att eleverna ska se möjligheterna för sin framtid. Materialet är framtaget i samarbete med Nobelmuseet. Sverige Nobelpristagare, precis som vilka andra framgångsrika entreprenörer som helst, ser möjligheter i sin omgivning. Entreprenörer som till exempel Alfred Nobel, Selma Lagerlöf, James Watson och Francis Crick har utvecklat förmågor som krävs för att lyckas få och förverkliga idéer. Entreprenörer är individer som upptäcker behov, finner lösningar på problem och arbetar hårt för att förverkliga sina idéer. Entreprenörer till mänsklighetens största nytta ligger i linje med Lgr11s kapitel 1 och 2, samt det centrala innehållet för kemi, samhällskunskap, svenska och teknik. Om materialet.Olika framgångsfaktorer och samhällsnyttan identifieras genom exemplet Alfred Nobel.

40 maps that explain the world By Max Fisher By Max Fisher August 12, 2013 Maps can be a remarkably powerful tool for understanding the world and how it works, but they show only what you ask them to. So when we saw a post sweeping the Web titled "40 maps they didn't teach you in school," one of which happens to be a WorldViews original, I thought we might be able to contribute our own collection. Some of these are pretty nerdy, but I think they're no less fascinating and easily understandable. [Additional read: How Ukraine became Ukraine and 40 more maps that explain the world] Click to enlarge. Anita Goldman: Hur kan man påstå att ett barn som möter religion i hemmet ”kr... Anita Goldman om hur Humanisternas syn på religion blir extremistisk. Att många är kränkta i detta land har vi uppmärksammat ett bra tag. Till de kränktas skara sällas nu för första gången en mycket stor grupp, nämligen rikets samtliga barn. ”Jag tycker att barn ska ges en rimlig möjlighet att själva komma fram till vad de tror på. Att stämpla barn med en viss livsåskådning är en kränkning av dem som individer. Så uttalar sig Emilia Ericson, människorättsvetare med inriktning på barnrätt i organisationen Humanisternas annonskampanj, nyligen publicerad i denna tidning. Vilka är de som sett människan som ett oskrivet blad på vilket den egna åskådningen (i detta fall sekulär ”humanism”) ska inpräntas och allt annat ses som en kränkning av i detta fall Barnet, i andra fall den klasslösa människan, den Nya människan? Det kan tyckas grovt att komma dragandes med sådana liknelser för svenskar som lite till mans torgför åsikter om barnet-som-ett-vitt-blad. Sverige är ett extremt land.

Boktips sommaren 2014 Tänk om alla lärare i Sverige skulle läsa en eller flera av nedanstående böcker i sommar. Vilket uppsving det skulle ge till de pedagogiska diskussionerna nästa läsår! Välj ut minst en bok som du själv läser i sommar och skicka vidare förslagen till dina kollegor så blir nästa läsår ännu bättre! Jag har inte läst alla böckerna själv, men jag har läst en del och de andra är sådana som jag vill läsa. John Hattie Synligt lärande för lärare Boken är en uppföljare till Synligt lärande där John sammanställde den största metaforskning inom pedagogik som någonsin gjorts. James Nottingham Utmanande undervisning i klassrummet James försöker konkretisera det som John Hattie visar är framgångsfaktorer i sin metaforskning. Helen Timperley Det professionella lärandets inneboende kraft Helen är professor på Nya Zealand. Torkel Klingberg Den översvämmade hjärnan och Den lärande hjärnan Torkel är en svensk hjärnforskare som bl a visat att arbetsminne går att träna upp. Mattias Ribbing Vägen till mästarminne

Riddare (LättLäst) Riddare (LättLäst) Riddaren har blivit en symbol för den gode hjälten. Han är snäll och inte rädd. Riddaren är lätt att känna igen. Han har sin sköld, svärd, rustning och hjälm. Riddarna är ofta med i sagor och på film. Men på riktigt var det inte likadant. Riddarna var den finaste sortens krigare på medeltiden i Europa. Men det fanns riddare som inte hade slott eller ägde land. Första korstågen Under 1000-talet blev det populärt att besöka platser där man trodde att Jesus levat. Jerusalem styrdes av då av muslimer. I många år kämpade kristna riddare mot muslimska krigare om makten över Jerusalem. Riddar-sällskap Många korsriddare gick samman i olika sällskap. Hur blev man riddare? De flesta riddare kom från en adlig släkt. Ceremonin när någon utsågs till riddare kallades dubbning. Ibland kunde dubbningen gå snabbt. Lång utbildning Det var lång utbildning för att bli riddare. Page I början kallades den unge pojken för page. Vid fester fick pagen servera och hjälpa till. Att bli dubbad

Kristendomen och islam - intressant fakta om två världsreligioner Uppgiften visar också att ländernas officiella religion inte alltid överensstämmer med invånarnas grad av religiositet. Bara för att ett land utåt sett visar upp en hög religionstillhörighet innebär detta inte alltid att invånarnas religiositet är lika hög. Genom uppgiften kommer eleverna också att få insyn i hur människor lever och påverkas av religionen i länder där religionen är en dominerande faktor. Här kommer eleverna att få ta del av statistik som bland annat visar hur människornas personliga frihet, läs- och skrivkunnighet, äktenskapsålder samt medellivslängd ser ut i länder präglade av religiöst inflytande. Eleverna ges på så vis möjlighet till reflektion och diskussion kring frågor som berör kopplingen mellan religion och människors inställningar till olika livsfrågor. Frågor som vi utgår från: – I vilka länder i världen är kristendomen och islam de dominerande religionerna? Lektionsmaterialet riktar sig till högstadiet och gymnasiet och är kopplat till Lgr 11 och Lgy 11.

Världskartan - Sakerhetspolitik.se Världskartan visar ett urval av ett antal konflikter som är aktiva runt om i världen. Vid varje ingång finns en sammanfattning och en fördjupande del som beskriver bakgrunden till varje konflikt. Du finner även fakta om landet, information om svenska internationella insatser och länkar till andra webbplatser där du kan få ytterligare fakta. Länderna under Världskartan är ett urval av olika väpnade konflikter i världen. Texterna består av en kortare introduktionsdel samt en mer fördjupande text. Är du lärare och vill få tips och idéer på hur du kan använda Världskartan i din undervisning kan du läsa vidare här. Vill du läsa mer om de bakomliggande orsakerna till konflikter så kan du läsa mer här . Konflikter i arkivet Världskartan visar ett urval av de konflikter som är aktiva runt om i världen. Även om dessa konflikter inte skapar stora rubriker längre, är de viktiga på många sätt.

Related: