Att reflektera kring "realian" med hjälp av en skrivmall
I engelska (och moderna språk) ingår en förmåga som innebär att eleverna ska reflektera över: livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser i olika sammanhang och delar av världen där engelska används(Lgr11, engelska) I detta inlägg tänkte jag visa på hur jag valt att arbeta med kunskapskravet med en skrivmall för att göra en källkritiks övning där eleverna får visa på följande kunskapskrav (E): Eleven kan välja texter och talat språk från olika medier samt med viss relevans använda det valda materialet i sin egen produktion och interaktion.Eleven diskuterar översiktligt några företeelser i olika sammanhang och områden där engelska används, och kan då också göra enkla jämförelser med egna erfarenheter och kunskaper. Vår skola deltar i ett Erasmus+ projekt, ett sk K2-projekt, där eleverna redovisar olika uppgifter på en elevblogg. Projektet innebär att eleverna kommer besöka olika länder under två års tid.
Digital verktygslåda Del 7 Presentationsverktyg – NORDSTRÖM EDUCATION
Prezi är ett presentationsprogram där du kan skapa snygga presentationer direkt i webbläsaren. Prezi är en webbaserad molntjänst med en gratis- och betalversion och en som kräver att man registrerar ett konto. Med Prezi kan både lärare och elever skapa snygga presentationer med snygg effekter. Det finns färdiga mallar att välja mellan och gott om redigeringsmöjligheter för att lägga in egna bilder, filmer, texter samt ändra färger och typsnitt. Eleverna kan med Prezi göra enkla tankekartor som sedan går att använda för att göra muntliga presentationer. PowerPoint är Microsofts presentationsprogram som ingår i Officepaketet.
Snart kan nationella prov rättas externt
Vi måste få ordning på det svenska betygssystemet, anser Aida Hadzialic (S). – Våra betyg går fortfarande stadigt uppåt, samtidigt som kunskaperna sjunker. Det är en trend som har drivits på av kommersialiseringen av skolan, där betyg har blivit ett lockmedel för skolorna, säger hon.
Guide: Så viralgranskar du Youtubefilmer – fem enkla steg
1. Hitta videon på Youtube – om den finns där När du ser videor på sajter är de ofta inbäddade från Youtube eller andra videosajter. Ett första steg för att veta mer om en video är att hitta videon på ursprungssajten.
Continuing Shakespeare - Mia Smith
I ett tidigare blogginlägg berättade jag om hur jag introducerat Shakespeare till mina elever i år 7 och 8. Arbetet har fortlöpt, och här tänkte jag presentera ytterligare några bitar. Shakespeare your way Den här uppgiften är den, enligt mig och många av mina elever, mest spännande inom det här arbetsområdet. Shakespeares verk har tolkats och omarbetats i otaliga versioner ända sedan de skrevs, och mina elever får nu göra egna tolkningar.
Skicka stora (digitala) paket gratis och busenkelt
Det är bra att kunna arbeta på olika individanpassade sätt tack vare teknik. Det är exempelvis skönt att kunna ge elever i uppgift att självständigt spela in en video där de visar hur de presenterar, exemplifierar, experimenterar, laborerar eller liknande utan att nödvändigtvis behöva stå inför en större grupp och göra det. Du kan också enkelt lyft detta i en diskussion där eleverna får reflektera över sitt eget sätt att presentera det de filmat. Det här är gjort – vad blir nästa steg?
Strategier - nyckeln till språklig frihet - Mia Smith
Strategier, strategier, strategier. Dessa små nycklar till språket följer med mig i min undervisning hela tiden. Strategier är något som alltmer kommit att uppmärksammas i diskussionen om språklig kompetens. Det är ett brett och mångfasetterat begrepp, som handlar om hur man gör, och kan göra, när man lär sig språk och när man använder språk, dvs. om olika metoder och handlingssätt för lärande och kommunikation. Strategier är också något som betonas i kurs- och ämnesplaner i engelska och moderna språk 2011 för att eleverna ska bli mer aktiva, effektiva och självständiga som språkinlärare och därigenom också vidga sina referensramar och sin förståelse för olika sätt att tänka och leva.
Digitala verktyg – supertips
Det går att använda digitala verktyg på ett strukturerat och ändamålsenligt sätt, till exempel för flippar, språkutvecklande arbetssätt och formativ bedömning, som ger goda resultat (Läs om STL-studie här). Men för många är vägen dit fylld av ”digital stress”, det vill säga man har förstått vad verktygen kan tillföra undervisningen, men insatsen att lära sig verktygen är just nu alldeles för stor. Därför blir det oftast ingenting. En sätt att göra berget lite lägre är att introducera enklare digitala verkyg regelbundet, till exempel med ett tips i månaden. Då hinner alla testa tipset och kan delge varandra erfarenheter. Vi kan kalla dem supertips: