Fakta om barn i socialt utanförskap Vad är socialt utanförskap? Barn i socialt utanförskap har svårt att få sina behov och rättigheter enligt barnkonventionen tillgodosedda. Det finns idag stora skillnader i barns tillgång till de allra mest grundläggande rättigheterna (1). Det kan handla om rättigheter som exempelvis utbildning, social trygghet, skälig levnadsstandard, hälso- och sjukvård, skydd mot våld, kränkningar och omsorgsbrister, särskilt stöd till barn med funktionsnedsättningar, deltagande i fritidsaktiviteter och kulturellt liv.
47 historiska bilder som kommer få dig att tänka till. Nr 17 ger verkligen perspektiv på livet. Jens Filipsson Skribent Vill du se ditt innehåll gå viralt? I Delbarts Community kan vem som helst posta sina listor, favoritklipp & andra roliga saker! Fandom powered by Wikia Baksidetext: innehåller nio mustiga sagor om vikingarnas hjältar och deras äventyr. Lena Stiessel återberättar både kända och mindre kända sagor ur den nordiska mytologin och den isländska sagoskatten. Till varje saga hör ett faktaavsnitt som kopplar sagans personer och händelser till historiska fakta. — ofta finns ett korn av sanning i sagan! Krig svårt även för Alfons Redan i sin första Alfons Åberg - bok ”God natt Alfons Åberg” använder Gunilla Bergström sina litterära figurer för att gestalta en situation av högsta aktualitet för barn och föräldrar. Då var Alfons bara fyra år och hade som vi minns ganska svårt för att somna. Nu, när han sedan åtskillig tid är sex år ställs han inför mer avancerad problematik. Den här gången gäller det för honom att förstå begreppsom krig och soldat. Gunilla Bergström har även i några tidigare böcker använt Alfons för att spegla olika typer av etisk problematik med ett barnnära fokus.
Odjurens tid Odjurens tid (orig. Walking with Beasts) (2001) är titeln på en fiktiv dokumentär skapad av BBC. Denna serie är en av tre som handlar om forntida djur. Denna serie består av sex episoder och utspelar sig efter dinosauriernas försvinnande. Kenneth Branagh var berättarröst i den brittiska originalversionen. Serien har med svenskt tal (med Bosse Lindwall) på TV4 och TV4 Fakta. Tio topplistor du inte vill vara utan Att listor är populära på internet rådet det ingen tvekan om. Av någon anledning tilltalas vi av att få information färdigförpackad och gärna rangordnad. Jag har tidigare erkänt att jag gillar katter på internet, nu får jag lov att erkänna att jag gärna tittar på olika listor också. I detta inlägg får ni därför en liten hyllning till alla listor som florerar på internet och här har jag samlat tio listor som en geografilärare och SO-lärare verkligen kan ha nytta och glädje av. 1.
I stormens öga I stormens öga är ett interaktivt klassrumsspel om barnkonventionen för årskurs 4-7. Det här är ett spännande skolmaterial om barns rättigheter och om barns situation världen över. Syftet är att få barn intresserade av barnkonventionen och vilken roll rättigheter spelar i våra liv. I stormens öga riktar sig till lärarledda grupper om minst 12 elever. Grej of the day – lista med presentationer Här är listan med våra GOTD. I de flesta presentationerna så är det endast stödord då vi tränar oss på att sammanfatta och skriva egna faktameningar. I de fallen så ligger det även med en faktatext med mer fakta runt varje punkt (klicka på länken under bilden). 31 kvinnor som är viktigare för svenska elever att lära sig om än namnen på nazistiska generaler Under torsdagen släppte Dagens Nyheter en granskning om att historieböckerna i svenska skolan har glömt kvinnorna. I en av de granskade böckerna framgår det att det finns fler namngivna nazister än kvinnor i en tredjedel av boken. 31 nazister och 21 kvinnor. Böckerna som granskats är skrivna för den läroplan började gälla 2011och som hade högre krav på jämställhet i undervisningen. Att det trots det ser ut som det gör är orimligt. Det finns nämligen en hel drös kvinnor genom historien som svenska skolelever borde lära sig om.