Lektionsförslag: Den enklaste språkberikarlektionen börjar med begrepp och ord
Detta är en mycket enkel lektion. Jag brukar visa den då jag föreläser. Finns inget enklare faktiskt. Du har en bok, en text, vilken som helst. Det kan vara en berättelse du läser, ett matematiktal du ska problematisera och undersöka med eleverna, en tidningstext du tänker ha i undervisningen eller något annat som ska läsas ihop. Ur den texten skriver du upp tre ord. Jag använder min handstil eller så skriver jag med digital text: Dessa tre ord ska nu ut i klassen. Jag berättar inte varför jag skrivit upp orden, jag tycker om spänning och överraskningar, det retar hjärnanJag läser orden högtEleverna läser orden högt, unisontJag modellar nästa steg då jag säger välj ett ord och sätt in det i en mening; Rättvisa mellan syskon är ofta något syskon bråkar om. Syftet med detta är att involvera eleverna i språket. Som jag brukar säga: Körlings Ord
http://korlingsord.se/archives/39113
Related: svenska
• Svenska
• frokencina
Myntlektion - en stapel med enkronor
Sidan du försöker nå kräver att du är medlem i Lektionsbanken. Logga in Du åtar dig ingenting och det kostar inget. Bli medlem i Lektionsbanken
Huvudpersonen & Jag - likheter och skillnader
Vi har nästan läst ut vår fantastiska högläsningsbok Lyckokakan så jag passade på att prova venndiagram på ett sätt som jag har väntat på att få göra. Så enkel och användbar modell . Uppgiften handlade om att jämföra sig själv med huvudpersonen Oskar.
Lektionsidé: Ta en mening och gör om den
Att modella grammatik i en mening är ofta roligt och kan inbjuda till samspel. Låt oss tänka att vi tar meningen: Julen närmade sig. Den hittar jag inte på själv. Jag håller mig till skönlitteratur och faktatexter.
Lektionsförslag: Bild- och textpromenad för eleverna – pedagogiska samtal för lärarna
Köpte Pija Lindenbaums nya bok ”Kan jag med” (det går också att provläsa där, hipp hurra) och tänkte att vi kunde göra en bildpromenad i omslaget och en tanke att utveckla i de pedagogiska samtalen vid skolan. Låt eleverna få göra en bildpromenad i omslaget: 1) Först skapar vi ordförråd, ett gemensamt i rummet.
jitea utbildning
Testa några av våra läromedel Här kan du prova och se funktionaliteten på några utav våra digitala läromedel. I alla våra läromedel kan du som lärare lägga till ljud och textstöd till eleverna. I tre av övningarna nedan så har vi lagt till ljud. Ord som stavas med Ss innehåller ord med stavningsutmaningar för skriftnybörjaren.
Fem strategier för läsning av faktatexter
Vad har jag lärt mig av att läsa boken ”Att läsa faktatexter” (Gear 2015)? Jo, fem nya lässtrategier som är anpassade just till läsning av faktatexter. Här vill jag påstå att Gears bok fyller ett behov.
Lektionsförslag; Ta en text och förändra den med ord som inte, aldrig etc
Ta en text, vilken som helst, och placera in ordet inte och andra ord som gör att textens innehåll inte längre har ägt rum eller vad som nu kommer att ske med innehållet, läs båda texterna högt och dela innehåll och tankar med eleverna: Lektionen måste modellas och göras gemensamt innan eleverna kan och får välja ut sin text och göra uppgiften där. Det gäller att visa och dela med sig till eleverna så att de får se och tänka ihop med undervisande lärare. Att de ska göra utan att veta hur är både svårt och ensamt.
Den magiska dörren -ett romanprojekt
Idé och lärarhandledning av Josef Sahlin 2011 Tryck på länken för att ladda ner en utskriftsvänlig version: Den magiska dörren Läs elevexempel på bibblis.se
Parläsning - en väg till både förbättrad avkodning och förståelse
Olika sorters läsning behöver representeras i undervisningen. Egen läsning, parläsning, gruppläsning, läsning av skönlitteratur och läsning av faktatexter m m. Det är inte det ena eller andra utan att kunna skapa en balanserad läsundervisning som är utmaningen. För mig är det oerhört viktigt att alltid vara klar över vilket syfte vi har med läsningen och läsundervisningen och periodvis fokuserar vi på olika typer av läsning. Periodvis har vi en högläsningsbok som vi djupdyker i och samtalar strukturerat utifrån.
Lärare – djupdyk i det som går bra
Låt mig göra en lista över vad vi själva kan göra för att undersöka det som går bra: undersök vad för metoder som lyckas – olika för olika eleverundersök hur ni lyckashur upplever jag min undervisninghur upplever eleverna min undervisningfrågor som ställs är de till form eller till innehålllyssna till elevernas frågor – hur frågar de och vad gör deras frågor med ossnär det fungerar i klassrummet – sätt ord på vad det är som fungerar och varförvad gör dig till den där ”skickliga” läraren?vem kan du tala lyckade lektioner med?
Cowboyen fixar läsförståelsen
Det är torsdagsförmiddag på Råby skola i Nyköpings kommun. I årskurs ett droppar de nio eleverna in i klassrummet för att ha dagens lektion i läsförståelse. På en whiteboard har Marie Trapp skrivit upp ett berättelseschema. Med hjälp av stödorden händelse, personer, miljö och vad som händer först, sedan och till sist, ska berättelsen benas upp. I dag ska eleverna ha sitt fokus på cowboyen.
Related:
SVENSKA