Mentimeter Något jag ett bra tag har velat bli bättre på är att använda mig av ARS - Audience Response Systems. ARS nämns ofta i sammanhang som rör formativ bedömning. Bland annat Christian Lundahl (i sin bok Bedömning för lärande) lägger därför stor vikt vid att berätta hur lärare kan arbeta med att ställa frågor som gör att man får syn på lärandet. ARS kan därför vara ett viktigt verktyg i klassrummet för att synliggöra hur eleverna reagerar på undervisningen. Big five Den närmaste tiden tänkte jag dela med mig om några av våra influenser kring kärnfrågan: Hur bygger vi en skola, kultur och miljö där barn känner sig välkomna, sedda och utvecklas till sin fulla potential? Det handlar med andra ord om vårt pedagogiska koncept på konkret nivå. Idag kommer den första delen med fokus på förmågor.
Utvecklingstrappan ~ Kilskrift Twitter är väldigt bra. Du kan hitta kollegor och andra att interagera med för att utveckla dig själv eller din profession. Det dyker upp tips till blogginlägg, tidningsartiklar och event. Öjaby skolbibliotek - Engelska Engelska | | Läsa | Titta | Lyssna | Experimentera/Öva/Träna/Skapa | Spela | Länksamlingar | Undervisa/för pedagoger | På biblioteket News in levels - Läs nyheter sorterade efter olika svårighetsgrader. Har även översättnigsruta till svenska.Oxford Owl - Stor samling av gratis e-böcker för både skolan och hemma.
Lärmiljöer Till träffen i mars har alla läst boken Vygotskij i praktiken: bland plugghästar och fusklappar av Leif Strandberg. Med den i tanken lyssnade vi också på när Jeanette Larsson Tostar berättade om lärmiljöer och hur man kan tänka om sitt eget klassrum. Det gäller att inte låsa fast sig i invanda mönster utan försöka att tänka om och tänka nytt och tänka på att få en miljö som fungerar för alla. Det kan vara nyttigt att plocka in en utomstående som får komma med förslag, just för att det kan vara bra att nya ögon ser på rummet. Vi tipsade också om SPSM:s tillgänglighetspaket. Bedömning för lärande i Varberg Inför studiedagen den 28/10 så förväntas samtliga deltagare ha tittat på några korta filmer samt reflekterat över ett par frågeställningar. 1. Börja med att titta på Christian Lundahls två filmer som dels förklarar vad bedömning för lärande är samt beskriver skillnaden mellan summativ och formativ bedömning. Titta även på Skolverkets film från bla Borås. Christian Lundahl: Varför bedömning för lärande? Christian Lundahl: Skillnaden mellan summativ och formativ bedömning.
Systematiskt kvalitetsarbete kring undervisningen Det var ingen som begärde det av mig. Jag drevs av egen nyfikenhet. Jag ville se hur min undervisning påverkade, eller inte påverkade mina elevers lärande. Jag ville utveckla det jag kunde utveckla. Skriva på engelska Tipsar om den här sidan för olika skrivuppgifter: Klickar man på "Main Site" när man är inne på sidan kommer man till en av mina absoluta favoritsidor: Klicka på bilderna för att komma till sidorna.
Vad betyder värdeorden? Rubriken inleder med hur man kan tolka värdeorden. Värdeorden är de fetstilade orden i läroplanen som uttrycker på vilken nivå ett kunskapskrav nåtts, t ex enkelt, utvecklat, välutvecklat och det är där bedömningen utgår ifrån. För att hjälpa till att bedöma värdeorden används det som kallas bedömningsaspekter (här finns mer information från Pedagog Värmland om ämnet) men De kallas även för språkliga uttrycksformer i Skolverkets skrift Få syn på språket. Anna Kaya skriver om språkliga uttrycksformer här och här. Om du vill läsa mer om bedömningsaspekterna rekommenderar jag även denna skrift Bedömningsaspekter. Jag har sammanställt dessa ord i en liten skolparlör nedan.
Enheten för flerspråkighet och integration Vi har tidigare skrivit ett inlägg om Kahoot, som är ett spelsystem där man svarar på frågor i realtid. Här kan du som pedagog lägga upp test eller frågor som du vill att eleverna ska besvara eller fundera kring. Eleverna hittar just dina frågor på sina mobiler via ett game pin, som kan liknas vid en adress. Den här måndagen tänker vi på EFI presentera ytterligare ett fantastiskt verktyg för att skapa quiz, tester och övningar. Planering och bedömning i matematik Jag har under flera år använt mig av pedagogiska planeringar bland annat i matematik med mina elever i åk 1-3. För att eleverna ska få öva på att självvärdera sig samt se progression i lärandet har jag som stöd haft matriser med till varje planering. Dessa har varit väldigt konkreta så att eleverna redan från början förstår och kan ta ställning till vad de tycker att de kan. Istället för att ha en lång planering har jag valt att göra många kortare för att de hela tiden ska kännas aktuella och eleverna har koll på vad som förväntas av dem. Matriserna har vi använt när vi har börjat ett område och när vi slutat.
Elevledda utvecklingssamtal m förmågor och mål. Då var det dags för utvecklingssamtal! Eleverna har fått träna sig på att leda sitt eget samtal. Här under finns dagordningen de följer. Dagordning Start - Bedömningsportalen Skolverket erbjuder stöd för bedömning i flera ämnen på grundskolenivå. Här i bedömningsportalen finns just nu stöd för bedömning i: Bild Biologi Engelska Historia Fysik Kemi Matematik Moderna språk Musik Religionskunskap Samhällskunskap Slöjd Svenska och svenska som andraspråk i grundsärskolan Åtkomst till de skyddade materialet kräver lösenord. Det är rektorn som ger behörighet till dessa bedömningsstöd. Läs mer om hur du får tillgång till de skyddade materialen