Doodle - boka in utvecklingssamtal! Enkelt, snabbt och i tvåvägskommunikation. Som lärare gäller det att vara effektiv med den tid man har och det är inte alltid lätt att ta hänsyn till att föräldrar inte kan/vill komma när man själv har tid, för att kunna i så stor mån som möjligt hålla sig i sin arbetstidsram. Jag har upplevt att det ofta blir ombokningar, avbokningar och uteblivna möten när föräldrar inte är delaktiga i tidsbokningen. Inte så många, men tidstjuv nog om man tänker efter. Har nu senaste åren testat olika sätt att få föräldrar att vara delaktiga i mötesbokning, utan att det ska innebära mer arbetstid för mig; Har givit bestämda tider med hänvisning till att de ska byta med varandra, ett gruppmail med tider där de får vara först till kvarn i mailtråd, papper hem med möjlighet att kryssa i de tider de kan (men då fick jag ägna tid till att sammanställa) osv... Men för ca 1,5 år sen testade jag tjänsten doodle.com. Tjänsten har två olika funktioner; "skapa tidsförslag" och "gör ett val" Jag har använt mig av tidsförslag när jag bokat utvecklingssamtal.
O/LIKA – ett ämnesövergripande arbete | Förstelärare i Svedala Ämnesövergripande arbete om allvarliga saker på ett lustfyllt sätt utifrån ”Billy Elliot” Efter vår spännande rundtur bakom scenen på Malmö opera leder vår guide ut oss till den stora trappan i foajén. Där står de och väntar på oss – fem killar i ungefär samma ålder som eleverna själva. Skillnaden är att dessa killar under ett års tid förberett sig för att spela huvudrollerna i musikalen Billy Elliot. Våra elever från åk 4 på Kyrkskolan i Svedala får nu chansen att peppra killarna med frågor. Vid vårterminsstarten rullade vårt tematiska ämnesövergripande arbete med Kyrkskolans fyror igång. “Billy växer upp i en engelsk gruvstad i förfall. Kärnan i berättelsen är att att våga följa sin dröm och därmed utmana omgivningens förväntningar. Vi formar vår pedagogiska planering och förenar religion, samhällskunskap, svenska, engelska, musik, bild, slöjd och idrott. Det reflekteras över materialval och färger, reklam analyseras, det musiceras och diskuteras. Varför jobba ämnesövergripande? 1. 2.
jlsu En av böckerna som jag tipsade om i mitt blogginlägg boktips 2015 handlar om hur vi ser på hjärnan och vår förmåga att utvecklas. Boken jag tänker på är Carol S. Dwecks ”Mindset – du blir vad du tänker”. Hon skriver om ”fixed mindset” och ”growth mindset” som är två olika förhållningssätt till hjärnan och möjligheterna att utvecklas och lära sig. Jag har gjort några infographics som kan vara användbara i klassrummet. Lycka till med det dynamiska tankesättet och läs gärna Carol S.
Framåtsyftande återkoppling för att äga sitt eget lärande Hur återkopplar du dina elevers förmågor så de kan utveckla dem bäst? Här resonerar jag kring hur eleven kan äga rätten till eget lärande om vi fokuserar på lektionernas görande och lärande och att eleven ska veta om detta och planera för sina egna utvecklingssamtal. I inlägget finner du ett dokument där jag har förslag på göranden så att förmågorna kan utvecklas snarare än bara dokumenteras för lärarens bedömning vilket jag tror är ganska vanligt. Som en del av formativ bedömning behöver man ge återkoppling som för utvecklingen framåt. Detta kan ibland vara svårt att komma igång med och även komma på vad man kan återkoppla så man är både konkret och rimlig. Vi har under terminens första veckor kartlagt våra elevers förmågor i både svenska och engelska – det vill säga tagit fram belägg för var de befinner sig. Att återkoppla lärandet är en naturlig del i formativ bedömning för att ge eleverna rätten att äga sitt eget lärande. Vad kan då framåtsyftande återkoppling vara? Elevledda samtal
Att släppa taget om läroboken i engelska | Förstelärare i Svedala Redan i åk 4 började vi en medveten satsning på att digitalisera undervisningen genom att använda Google Classroom. I engelska hade vi då ett digitalt klassrum där jag utvidgade det kapitel som vi utgick ifrån, vi jobbade även med annat centralt innehåll än det som fanns i läroboken. Under vårt tematiska arbete med Billy Elliot projektet, som jag tidigare bloggat om jobbade vi på engelsklektionerna utifrån youtubeklipp från filmen och textutdrag ur boken. På British council finns det en guldgruva av metodtips att ösa ur. När vi skulle starta upp höstterminens arbete kändes det som vi var mogna att släppa läroboken. Min ide var nu att föra över detta till engelska. Under större delen av min lärargärning har jag använt engelsk skönlitteratur i undervisningen, min stora inspiration till detta kommer ifrån en kurs jag gick för många år sedan, “Autentisk litteraturläsning på mellanstadiet” ledd av Claire Potter och Bo Lundahl på lärarhögskolan i Malmö. Att diskutera: Boktips: av Bo Lundahl
Think, Pair, Share What is Think, Pair, Share? Think-Pair-Share is a strategy designed to provide students with "food for thought" on a given topics enabling them to formulate individual ideas and share these ideas with another student. It is a learning strategy developed by Lyman and associates to encourage student classroom participation. Rather than using a basic recitation method in which a teacher poses a question and one student offers a response, Think-Pair-Share encourages a high degree of pupil response and can help keep students on task. What is its purpose? Providing "think time" increases quality of student responses. How can I do it? With students seated in teams of 4, have them number them from 1 to 4. Teachers may also ask students to write or diagram their responses while doing the Think-Pair-Share activity. Uses for think, pair, share Hints and Management Ideas Assign Partners - Be sure to assign discussion partners rather than just saying "Turn to a partner and talk it over."
Bygga strategier för lärande | Gränslöst digitalt lärande Att lära känna nya elever tar både tid och energi. I år fick jag tre nya grupper och bara att lära sig alla namnen har tagit kraft. Därför kommer terminens första blogginlägg inte förrän nu. Den här terminen har vi SO-lärare på skolan planerat en gemensam uppstart med en tvåveckors metodkurs. Idén föddes när vi satt och sambedömde de nationella proven i samhällskunskap. Jag började med övningen i att jämföra. Vi vill även avdramatisera användandet av inlästa läromedel. Vi övade även på studieteknik och att sammanfatta en längre text genom att bara plocka ut det viktigaste. En övning gick ut på att utveckla resonemang. När eleverna hade utvecklat olika resonemang så fick de även träna på att underbygga dem. Bilden med språkstöd för att underbygga resonemang har jag gjort i Piktochart och ni hittar den här.
Hur ska Sveriges lärare bli good enough? - Sara Bruun Om ett år är det skarpt läge för skolorna. Då träder de nya skrivelserna kring skolans digitalisering i kraft och ingen kan längre säga att jag ”tror inte på IT i skolan” eller jag ”vill inte jobba med IT”. Uttalande som ”papper och penna slår IT alla dagar i veckan” kan de som gillar slänga i papperskorgen. 2018 ska digitaliseringen in i skolan vare sig du vill eller inte. Jag vill dock poängtera att bildning och böcker fortfarande är lika viktigt och ni som brukar läsa vad jag skriver vet att mina elever läser mycket skönlitteratur. Jag menar precis som det står i tweeten att: I regeringsbeslutet kring förändring av förordningen (SKOLFS 2010:27) om läroplanen för grundskola, förskoleklassen och fritidshemmet kan du under kapitel 2 Övergripande mål och riktlinjer läsa: att läraren ska: [..] organisera och genomföra arbetet så att eleven får använda digitala verktyg på ett sätt som främjar kunskapsutveckling När jag skriver denna text befinner jag mig på en språklärarkonferens i Bologna.
Mitt Flippade Klassrum | EPA – en ofta använd metod i mitt Flippade Klassrum EPA står för enskild, par och alla. Det är en metod som jag ofta använder mig av i mitt Flippade Klassrum. Jag har fått mycket positiv respons av mina elever och de tycker att denna metod ger dom en chans att tänka efter och ger dom en möjlighet att verkligen vara delaktiga i diskussioner. De upplever att de nu vågar säga vad de tycker och tror, för de får en chans att formulera sig och tänka efter innan de behöver förmedla ”svaret”. Jag startar med en enskild flödesskrivning. Där skriver de ner precis det som de tänker kring en speciell fråga, exempel på fråga som vi arbetat med nyligen är när vi inledde religionskursen med frågan ”Vad betyder religion för dig, vilken roll spelar religionen i ditt liv?” Steg 1, enskild skrivning Nästa steg är att de tillsammans, i par eller i grupp, delger varandra genom att läsa upp det som de skrivit. Det som Vygotsky menar är en viktig del i sin sociokulturella teori. Steg 2. Steg 3.
Engage Now - Student Interactions - teacher heath Do you hear your students say things like: "No! That's Wrong!" "What are you talking about?" "Stop being so bossy!" Students Learn MORE when they discover new ideas from each other. I created 4 posters to hang on the wall, model, practice and constantly refer to during lessons. PROBLEM 1: Students weren't LISTENING to each other: First and foremost, I created a list of things that I wanted to 'see and hear' my kids doing that showed they were LISTENING to each other. PROBLEM 2: Students weren't STATING their thoughts clearly: Then, I created a list of idea 'stems' that would encourage students to use evidence to back up claims - this way, other students can see why a student made a claim. PROBLEM 3: Students were ARGUING and DISAGREEING: I created a list of 'respectful' ways to disagree. PROBLEM 4: Students weren't ASKING EACH OTHER FOR CLARITY: This was so weird to me. Here's a Music Video that shows each of the 4 topics in the posters:
Anne-Marie Körling BFL-kartläggning BFL-kartläggning kan användas som stöd för att följa upp arbetet med att utveckla undervisning på vetenskaplig grund. Genom att använda indikatorer som bygger på den senaste skolforskningen kan enkätsvaren fungera som stöd för pedagoger att systematiskt utveckla undervisning och verksamhet som leder till ökat lärande och bättre resultat. Frågorna har tagits fram i samarbete med Tankesmedjan Bedömning som motivation och utvecklande pedagogiskt verktyg och bygger på nyckelstrategier utvecklade av forskaren Dylan Wiliam. Personalen kan analysera sina elevers svar utifrån de fem strategierna och lyfta fram behov för arbetslaget. Vad kan de? Vad är de bra på? Skolledare kan analysera verksamhetens svar (elever och personal) för att få syn på vad personalen behöver utveckla för att tillgodose elevernas behov . I vilka frågor har vi positiva svar? Kartläggningen består sexton frågor och utgår ifrån Dylan Wiliams fem nyckelstrategier. Tydliggöra mål och kriterier för framgång Fråga 1, 2, 3 och 4 Elev