background preloader

Alignmentplanering

Alignmentplanering

http://www.youtube.com/watch?v=SZ1_0VA0xQ0

Related:  kristinaklemptPedagogik

Pernilla Elmquist – Mitt nordiska kök Pasta är det bästa jag vet. Förr tyckte jag att Barilla var det enda alternativet och ratade den färska pastan som man kunde köpa i affären. Jag tyckte den var för mjölig och kladdig, men när jag blev med pastamaskin och började göra egen pasta, så ändrade jag uppfattning helt. Hemmagjord pasta är bland det godaste som finns. 2 dl vetemjöl 2 dl durumvetemjöl 2 ägg 1 äggula 2msk olivoja 2 msk vatten 1 nypa havssalt

O/LIKA – ett ämnesövergripande arbete Ämnesövergripande arbete om allvarliga saker på ett lustfyllt sätt utifrån ”Billy Elliot” Efter vår spännande rundtur bakom scenen på Malmö opera leder vår guide ut oss till den stora trappan i foajén. Där står de och väntar på oss – fem killar i ungefär samma ålder som eleverna själva. Skillnaden är att dessa killar under ett års tid förberett sig för att spela huvudrollerna i musikalen Billy Elliot. Våra elever från åk 4 på Kyrkskolan i Svedala får nu chansen att peppra killarna med frågor. Hemgjord pasta, raviolirecept, tortellinirecept Tortellini och ravioli - recept på hemgjord färsk fylld pasta. Den som knådar på något gott… Tortellinirecept, raviolirecept och pastarecept för dig som vill göra egen fylld pasta. Hemgjorda tortellinis och raviolis. Fyllda pastakuddar med färskost, örter, skaldjur eller kött.

Att släppa taget om läroboken i engelska Redan i åk 4 började vi en medveten satsning på att digitalisera undervisningen genom att använda Google Classroom. I engelska hade vi då ett digitalt klassrum där jag utvidgade det kapitel som vi utgick ifrån, vi jobbade även med annat centralt innehåll än det som fanns i läroboken. Under vårt tematiska arbete med Billy Elliot projektet, som jag tidigare bloggat om jobbade vi på engelsklektionerna utifrån youtubeklipp från filmen och textutdrag ur boken. På British council finns det en guldgruva av metodtips att ösa ur. När vi skulle starta upp höstterminens arbete kändes det som vi var mogna att släppa läroboken.

Hur ska Sveriges lärare bli good enough? - Sara Bruun Om ett år är det skarpt läge för skolorna. Då träder de nya skrivelserna kring skolans digitalisering i kraft och ingen kan längre säga att jag ”tror inte på IT i skolan” eller jag ”vill inte jobba med IT”. Uttalande som ”papper och penna slår IT alla dagar i veckan” kan de som gillar slänga i papperskorgen. 2018 ska digitaliseringen in i skolan vare sig du vill eller inte. Jag vill dock poängtera att bildning och böcker fortfarande är lika viktigt och ni som brukar läsa vad jag skriver vet att mina elever läser mycket skönlitteratur. Jag menar precis som det står i tweeten att:

Ostkakan har bara 3 ingredienser och ALLA kan göra den! Nu tar den internet med STORM! Denna kaka är så luftig och ljus och smälter i munnen. Det blev snabbt en ny favorit när vi gjorde den. Vill du prova den, behöver du bara tre ingredienser! Allt förklaras i videon längst ner på denna sida. Vad du behöver: Differentierad undervisning istället för individanpassningar – några exempel för kollegiala reflektioner Vi har ett gruppuppdrag i skolan men allt tal om individanpassningar gör att man kan förledas att tro att bara vi individualiserar mer så klarar vi fler elever. Denna tanke tolkas, upplever jag, som att vi ska individanpassa för varje elev eller så fort en elev verkar ha svårt att lära sig något eller bete sig som man bör i skolsammanhang. Eller varför inte när föräldrar eller tex BUP kräver det? Eftersom studier visar att alla elever någon gång under sin skoltid kommer att hamna i skolsvårigheter kan individanpassningar krävas rätt ofta, kanske varje dag och i varje klass.

Stor guide: 15 sätt att använda appar i klassrummet Många elever är visuella i sin lärstil och förstår bättre om de kan se saker i 3D. Det kan handla om att vrida och vända på DNA-spiraler eller se sin teckning ”få liv". Utvecklingen av den här typen av appar är på stark frammarsch. Teknik som tidigare har varit dyr och otillgänglig blir mer och mer prisvärd och enkel att använda.Appar: Quiver, AnimateAnything, Animal 4D+ Anki Samuelson Det är jag som är ”Anki” Samuelson, sedan tre år tillbaka jobbar jag på Kyrkskolan i Svedala. Jag är legitimerad mellanstadielärare och undervisar förnärvarande i svenska, engelska och SO i åk 5. Jag är klassföreståndare i en av de två klasserna, som lärlagsledare är jag också med i ledningsgruppen. Eftersom jag även är dramapedagog använder jag drama som pedagogisk metod regelbundet i undervisningen och upplever att detta skapar lust att lära! Har tidigare jobbat på flera olika skolor med musik och kulturprofilerade klasser. Jag har en holistisk syn på inlärning, jobbar gärna tematiskt, ämnesövergripande med utgångspunkt i autentiska händelser.

Himmelsk Citronpaj med kokosmjölk (glutenfri, mjölkfri & utan tillsatt vitt socker) Recipe in ENGLISH Äntligen är denna solskenshistoria här, en strålande glad citronpaj mitt i novembermörkret! Citronpaj som är så gott har verkligen en upplyftande effekt på humöret. Man blir liksom lite piggare av citron. Citrusfrukter är ju dessutom i säsong. Jag fick prova mig fram ett par gånger för att få till ett glutenfritt pajskal med bra konsistens som jag ville dela med mig av och jag har lärt mig en del på vägen.

Tydlig lektionsstruktur för ett lugnare klassrum Tydlig struktur på lektionerna är en framgångsfaktor för studiero. I detta inlägg kan du ta del av ett förslag på en lektionsstruktur och även ladda ned bildstöd som kan användas till. För två år sedan kom Skolinspektionen ut med rapporten ”Skolans arbete för att säkerställa studiero”. I rapporten berättar inspektionen om sina iakttagelser efter att ha besökt 30 olika högstadieskolor och skolhuvudmän ute i landet. Kortfattat visar granskningen att studieron generellt är bättre i de klassrum där eleverna möts av tydliga lektionsstrukturer och ett tydligt ledarskap hos läraren. Den visar också att lärarens förutsättningar för att skapa studiero också påverkas av andra processer på skolan, t.ex. vilket ansvar rektorn tar och hur elevhälsans arbete ser ut.

Elevinflytande under bedömningstillfället Vi har försökt att läsa de abrahamitiska religionerna på fyra veckor. Det är givetvis en omöjlighet för elever i sjuan att försöka lära sig ”alla” viktiga fakta om judendom, kristendom och islam på den korta tiden. Vi förutsatte att de redan hade kunskaper om de tre religionerna från mellanstadiet och satte igång med att jobba med några myter från det gamla testamentet. Vi hade några genomgångar om de olika religionerna och lite om hur några myter skiljer sig åt.

Related: