https://drive.google.com/folderview?id=0BzoOvvalKGUpNWJkU0hzMENtbjQ#
Related: Grej of the day. • GOTDKreativitet kräver mycket vila Uppdaterad 2014-12-04 10:36. Publicerad 2014-12-04 10:31 I Sverige finns några av världens ledande forskare på flow, inlärning och kreativitet. Fredrik Ullén, professor i neurovetenskap vid Karolinska institutet, leder en grupp som studerar vad som händer i hjärnan när vi blir väldigt bra på någonting. Årets fluga "Grej of the day" blev succé i klassen – Förstelärarbloggen Sara Markusson berättar hur hon har arbetar med mikrolektioner, grej of the day, som kom att bli en stor hit för så väl inlärningen som sammanhållningen i klassen. Att grej of the day är årets hetaste fluga har väl inte kunnat undgå någon! Jag startade upp i augusti och det gjorde succé! För att citera Micke Hermansson: ”Mikrolektioner med makroeffekt” Det var någon dag runt skolavslutningen i juni förra året som jag satt och surfade runt.
Formativ bedömning : konkreta exempel och metodiska tips - Carolin Heyer, Ingeborg Hull - Bok (9789127435872) Bedömningen är en utmanande del av en lärares vardag. Den ska enligt Lgr 11 vara likvärdig, allsidig, målstyrd, summativ, formativ och tillräckligt tydlig för att elever och föräldrar ska förstå och kunna påverka kunskapsutvecklingen. Bedömningen ska i första hand syfta till lärande lärande bedömning. För att ha möjlighet att uppfylla alla bedömningskrav i en tidspressad arbetssituation krävs verktyg och hjälpmedel. I denna bok ges konkreta exempel och metodiska tips för arbete med formativ bedömning. Här presenteras forskningsbakgrund och koppling till läroplanen.
Kickstart med kluriga frågor Näslös beskyddare, står det på tavlan. Eleverna i klass 4—5 på Västangårdsskolan i Umeå smyger sig ner i bänkarna och sneglar på de två magiska orden. De har som vanligt fått fundera på den kluriga ledtråden sedan dagen innan. Morgnarna börjar alltid lugnt och stilla med läsning. Men när lektionen väl drar i gång är det med en kickstart. — Okej, då är det dags för Grej of the Day, säger Micael Hermansson med lagom spänning i rösten och drar ner världskartan. Avslutningstal och dikter att använda i sista timman Vill du läsa en dikt så kan du läsa denna dikt: Allt jag verkligen behövde kunna, lärde jag mig på dagis Det mesta om det jag verkligen behöver kunna om hur jag ska leva och vad jag ska göra och hur jag ska umgås, det lärde jag mig redan på dagis. Visheten fanns inte där uppe på de akademiska höjderna. Den fanns i barnstugans sandlåda.Och vad jag lärt mig är följande: Dela med dig. Var juste. Slåss inte.
Synliggöra bedömningen av förmågorna. Ny pedagogisk planering i Taluppfattning och tals användning har idag introducerats i klassen. Jag har den här gången försökt att ta ännu ett steg mot att förtydliga bedömningen av förmågorna. Vi bedömer eleverna i kunskapskrav och centralt innehåll men det görs genom förmågorna. I matrisen och på PP-väggen har jag försökt förtydliga det ännu mer den här gången. Vi började med att introducera området. Redan här försöker jag markera förmågeorden som är viktiga i temat. Minilektioner med Grej Of The Day (GOTD) - Pedagogsajten Familjen Helsingborg Micke Hermansson, mellanstadielärare från Umeå startade med små minilektioner om företeelser, händelser, personer och så vidare för 8 år sedan, läs artikel från Lärarnas tidning här eller se Lilla Aktuelltinslaget från 29 januari -15. Micke kallar minilektionerna Grej Of The Day. Jag snappade upp idéerna 2013 men kom inte riktigt igång förrän efter höstlovet 2014, då inspiration kom igen från Grej Of The Day-gruppen, som växte explosionsartat på Facebook. Jag gör Grej of The Day, helst minst 3 ggr/veckan. Dessa är som sagt microlektioner om olika faktaområden, ibland helt slumpmässigt valda. Till dessa minilektioner gör jag en kort presentation via presentationsverktyget i GAFE.
Förstå kunskapskraven Att utveckla ett resonemang i svenska Att resonera om något innebär att du fördjupar din åsikt genom att förklara hur du kom fram till den. Det här är något som du har stor användning av att kunna i skolan, men också på fritiden när du ska argumentera för... Att pröva och ompröva i slöjd Att pröva och ompröva är något du gör när du gör en massa olika saker – när du spelar spel, lagar mat eller gör om ett klädesplagg till exempel. Farosymboler – kanske den enda varning du får! - Kemikalieinspektionen Varje år inträffar det olycksfall som orsakas på grund av felaktig hantering av kemiska produkter. De flesta olycksfallen hade säkert kunnat undvikas om vi som konsumenter tagit till oss den information som finns på produkterna – farosymbolerna och varningstexterna. Gör vårt quiz och se vår kortfilm för att lära dig mer. Trots att de nuvarande orangefärgade symbolerna har funnits i årtionden, verkar det som att vi som konsumenter inte alltid bryr oss tillräckligt mycket om denna avgörande information.
Fågelås skola i Gate Fågelås skola i Gate Gå till innehåll Grej of the day Grej of the day-karta Vad är ”grej of the day” och varför gör vi? 31 kvinnor som är viktigare för svenska elever att lära sig om än namnen på nazistiska generaler Under torsdagen släppte Dagens Nyheter en granskning om att historieböckerna i svenska skolan har glömt kvinnorna. I en av de granskade böckerna framgår det att det finns fler namngivna nazister än kvinnor i en tredjedel av boken. 31 nazister och 21 kvinnor. Böckerna som granskats är skrivna för den läroplan började gälla 2011och som hade högre krav på jämställhet i undervisningen. Världens 25 konstigaste djur Det finns ett antal däggdjur som kan glidflyga, exempelvis flygekorren och pälsfladdraren (två märkliga djur som nästan platsar på listan), men fladdermöss är de enda däggdjuren som faktiskt har utvecklat förmågan att flyga på riktigt. De största och mest annorlunda fladdermössen är flyghundarna, av vilka vissa arter kan ha ett vingspann på nära 2 m[7] (exakt vilken art som är störst är osäkert, men en stark kandidat är kalong, även kallad större flyghund). Flyghundar lever i världens tropiska områden och ser ut som rävar med fladdermusvingar.
FROKENFRIDASKLASSRUM Vi kommer under VT i åk 5 att arbeta med Astrid Lindgren. Jag har länge nu funderat hur man på bästa sätt kan hylla denna älskade barnboksförfattare som aldrig får glömmas bort. Jag vill med det här arbetet komma på djupet och analysera hennes böcker, karaktärerna och hur de kom till. De fantastiska böckerna som förtjänar all uppmärksamhet de kan få. Jag tänker också på hennes sätt att skriva, måla upp inre bilder och få barn att känna att de kan klara av vad som helst! DET vill jag förmedla i det här temat.