http://brainbreaks.blogspot.com/
Related: Klassrumsorganisation • IdrottKamratrespons i åk 1 Kooperativt Lärande innebär att eleverna arbetar tillsammans och lär av varandra. De behöver därför få verktyg och tillfällen att träna på hur de kan stötta varandra i lärandet. Ett sätt att göra detta är genom att ge respons utifrån 3F – feedback, feedup och feedforward. Vi har den här veckan introducerat en modell för kamratrespons med vår årskurs 1 och beskriver i detta inlägg hur vi gjorde detta. Här går progressionen som en dans Kullad! Flickan i rosa träningstajts och blått jympalinne stannar och börjar taktfast att stampa på stället medan kullaren springer vidare i myllret av klasskompisar. Det är tvåorna på Kungsklippeskolan i Huddinge som har lektion i idrott och hälsa. I dag står det dans på schemat och uppvärmningen består av danskull. Efter en stund stänger läraren Robert Nygren av musiken och samlar eleverna omkring sig. – Nu har vi ju tränat på den här dansen i tre lektioner, så ni kan den. I dag ska vi öva på att göra rörelserna ännu snyggare och nästa gång ska vi filma när ni dansar.
Lexin Välkommen till Lexin på nätet! Här hittar du lexikon på femton minoritetsspråk, men även bildmaterial och kortare videofilmer. Lexikon i bokform finns på följande språk och kan beställas här: Albanska, arabiska, bosniska, finska, grekiska, kroatiska, makedoniska, nordkurdiska, persiska, romska (arli), rumänska, serbiska, somaliska, spanska, svenska, sydkurdiska, tigrinska, turkiska, turabdinska och vietnamesiska. Svenska Lexin finns nu i en helt ny version. 7 tips för ett positivt elevbemötande I höstas kunde vi ta del av ny forskning från Norge gällande ledarskap i skolan. Skolforskare från Stavanger har filmat sammanlagt 100 lärare och klasser och sedan analyserat resultatet för att studera vad det är som extra skickliga lärare gör i sina klassrum. Enligt forskarna var det tre faktorer som utmärkte ett gott ledarskap: Det ska vara ett positivt klimat i klassrummet och lärare och elever ska känna varandra väl.Läraren ska organisera arbetet effektivt så att så mycket tid som möjligt går till lärande.Själva inlärningen ska fokusera på att utveckla elevernas förmåga att tänka. De tre faktorerna kallades av forskarna för emotionellt stöd, klassrumsorganisation och inlärningsstöd.
Vad är rörelseförmåga och hur bedömer man den? I en nyutkommen avhandling – Bedömningar av ungas rörelseförmåga – diskuterar Anna Tidén olika aspekter av elevers rörelseförmågor. Särskilt fokuseras hur dessa förmågor kan förstås och bedömas genom begrepp som ’physical literacy’, ’ability’ samt genom ett utarbetat test, det så kallade NyTids testet. Hon diskuterar också hur dessa förmågor kan relateras till huruvida elever utvecklar ett intresse för idrott och fysisk aktivitet. Särskilt spännande är diskussionen om hur olika tester och olika sätt att se på rörelseförmågor innefattar tydliga normer som ofta är relaterade till traditionella idrotter. Det innebär enligt Tidén att bedömningar av rörelseförmågor inte kan ses som något neutralt eller objektivt utan något som skapar påtagliga förutsättningar för lärande samt hur barn och unga ser på sig själva som rörelsekompetenta eller inte. Avhandlingen kan laddas ner här: Avhandling
Appar för språkutveckling med nyanlända Hülya Här kommer några exempel på appar som vi använder med nyanlända elever i deras språkutveckling! För fler tips på appar kan du se mina boards på Pinterest, dessa uppdaterar jag kontinuerligt: Se boards som börjar på Appar. U-talk Classic svenska I appen kan man lyssna på grundläggande ord och fraser på svenska som är visualiserade med bilder.
Studiero – ett förebyggande och hälsofrämjande arbete Arbetet med att skapa studiero är ett tillgänglighetsarbete. Studiero har vi när det fysiska, sociala och pedagogiska miljön möjliggör lärande oavsett förutsättningar och behov. (Se tillgänglighetsmodellen från SPSM). I Svenska Dagbladet skrivs idag om bakgrunden till förslaget och man kopplar psykisk ohälsa till bristande studiero. Inget nytt under solen, det finns många studier som säger samma sak. Hur du lär dina barn om socker Denna artikel är avsedd för alla barn där ute som tror att apelsinjuicen de dricker till frukost, de kakor de äter efter lunch, det godis de handlar i skolan och energidryckerna de dricker efter träningen inte är något att bry sig om. Och även deras föräldrar som tror samma sak: att dagligt intag av socker är ofarligt. Vad är socker?
Filmer om Kroppen Leon kommer till Doktor Karin, där han får plocka isär ett plasthjärta för att få se hur det fungerar. Vi får också reda på hur man gör för att mäta att hjärtat mår bra. Doktor Karin berättar vad huden egentligen är bra för och vad som händer när det går hål på den.