ODVKIN-NY
http://lillapiratforlaget.se/wp-content/uploads/2013/04/ODVKIN-NY.pdf
Related: War/krig
• Svenska
6 främlingar sitter i ett kolsvart rum och pratar. När lamporna tänds blir de helt mållösa.
Det är ingen hemlighet att vi människor dömer varandra utefter utseende, och det tar bara 7 sekunder för oss att bilda en fördom om någon annan. Hur en person ser ut är ofta det första vi lägger märket till, men vad händer om du träffar en person utan att kunna se den? Det är precis vad detta experiment som Coca-Cola genomförde ville ta reda på.
Lässtrategier - exempel från klassrummet!
Det var svårt att komma igång med arbetet som förstelärare i augusti, tyckte jag. Samtidigt som jag kände det var skönt att äntligen kunna lägga tid på att fundera över de bästa vägarna för utvecklingsarbetet, ville jag också att det skulle synas att jag gjorde något. Var jag en lönsam liten förstelärare, liksom? Värdet av den känslan kan man ju diskutera, men det mynnade ut i att jag som en del av arbetet under hösten anordnade tre stycken workshops om lässtrategier.
Vem älskar grammatik?: Tyst kunskap
Tomas Riad, professor i nordiska språk, menar att vi inte kan prata om språkets struktur om vi inte har gjort den tysta kunskapen hörbar. Vi kan använda språket, men vi kan inte prata om det utan grammatiska kunskaper. Han berättar hur den tysta kunskapen om grammatik kan utnyttjas i grammatikundervisningen och ger också flera exempel på färdighetsutvecklande grammatikövningar och övningar av problemlösningstyp. Från Grammatikdagen 2012.
Flyktingarna och gränserna - källkritisk övning
Frågor som rör flyktingar och migranter debatteras ofta idag. Inte minst med tanke på alla flyktingar som idag kommer från Syrien. Men det här är inte första gången. Vid flera tillfällen i historien har flyktingfrågor debatterats i Sverige. Men vilka argument har använts?
Inte en främling
The Learning Teacher Magazine nr 2/2015: “Not a Stranger”. Om antologin Inte en främling – 41 berättelser om identitet och mångfald. Länk till artikeln.
Undervisa i elevnära sammanhang
Att inleda på ett fängslande sätt är viktigt (läs tidigare inlägg här), men det är minst lika viktigt att hålla intresset vid liv under hela processen. Ett sätt att hålla lågan levande är att hitta parallella historier som berör eller anknyter till elevernas vardag. Det blir dessutom enklare för eleverna att dra paralleller till aktuellt arbetsområde om du har gett eleverna ett stoff som passar.
Lite om nordiska språk ~ Kilskrift
Jag har stött på så många lärare som tycker att det är svårt att undervisa i nordiska språk. En del nöjer sig med att lära sina elever att räkna på de olika språken och vill det sig riktigt illa så så hoppar man helt enkelt över de få rader som finns i Lgr11 om de nordiska språken. I syftestexten: "Undervisningen ska även bidra till att eleverna får möta och bekanta sig med såväl de nordiska grannspråken som de nationella minoritetsspråken." och under rubriken Språkbruk i det centrala innehållet:
Hédi Fried 8 juli kl 13:00 - Sommar & Vinter i P1
Tyskarna kom till staden Sighet i Rumänien i mars 1944. Hédi Fried och hennes familj tvingades tillsammans med stadens övriga judiska befolkning iväg till ett getto. Efter några veckor skickades de vidare – till Auschwitz. Hédi och hennes syster skildes från föräldrarna och de återsågs aldrig mer. Mamman och pappan gasades ihjäl direkt efter ankomst till koncentrationslägret. Hédi och hennes syster fick sitt hår avrakat och tvingades till slavarbete.
100 antirasistiska boktips
Litteraturen är full av böcker som handlar om tolerans och medmänsklighet. Här kommer vår lista, sammanställd den 15 september 2014 (uppdaterad 30 september). Vi hoppas att fler läser dessa böcker under decennier framöver.
Less is more…
En skrivmall ska fungera som ett stöd och det är ju inte förbjudet om den samtidigt inspirerar lite. Den enklaste av alla skrivmallar jag använt mig av under de senaste fem åren är samtidigt den som har gett bäst resultat. För att ge eleverna underlag och inspiration tittar vi på avsnittet Förbjuden kärlek av Korrespondenterna.
historia
Det är året 1942 och Friedrich får chansen att studera vid Napola, en elitistisk och nationalpolitisk uppfostringsanstalt under führerns regim. En kadett från skolan får upp ögonen för Friedrich i boxningsringen, där han imponerar med sin styrka och stil. Kadetten bjuder in honom att ansöka till skolan vilket gör att Friedrich känner sig smickrad och stolt. Han ser nu en möjlighet att få komma upp till det bättre samhällsskiktet oc de bättre människorna. Inte förbli fattig och underlägsen som sin anti-nazistiske far.
Människorättskämpar
Övningar i mänskliga rättigheter för klassrummet. För årskurs 9 och gymnasiet. Människor runt om i världen riskerar sitt liv för att kämpa för demokrati och mänskliga rättigheter. Varje år tilldelas någon av dessa modiga människor Per Anger-priset, regeringens pris för mänskliga rättigheter.
Jenny på Wendes: Läsning på padda, i faktabok och i serietidning
Har du koll på att du via de allmänna inställningarna i din iPad kan få fram en helt okej talsyntes som läser upp den text du markerar? Och har du koll på att den också kan läsa upp texter på andra språk? Det enda du behöver göra är att aktivera den i inställningarna. Kolla de tre bilderna nedan så ser du hur du aktiverar den.
Related: