background preloader

Lifelong Learning Web

Lifelong Learning Web
Related:  Fortbildning & forskning

Spel och simuleringar som miljöer för lärande - Göteborgs universitet (Kurskod: PDA683) Nivå Avancerad nivå Beskrivning Kursen syftar till att ge inblick i olika tanketraditioner kring datorspel och simulering som kulturella, sociala och kognitiva företeelser. För mer information Kursplan PDA683 Behörighet och anmälan Förkunskapskrav: Kandidatexamen eller motsvarande 180 hp. Urval: Högskolepoäng, max 225 hp Marie Trapp BFL Bedömning kan vara både summativ och formativ. Provresultat och betyg är exempel på summativa bedömningar, medan formativ bedömning handlar om formerande processer med t.ex. återkoppling under lärprocessens gång. Vi kallar det bedömning för lärande (BFL) och menar att det är ett förhållningssätt till lärande och kunskap som handlar om undervisningens kvalitet och effektivitet. Det formativa förhållningssättet bidrar till att eleven utvecklar sitt lärande genom att få reda på var hen befinner sig i förhållande till målen och kunskapskraven, och vad som är nästa steg. Det finns ett starkt samband mellan elevers prestationer och lärarens förmåga att utveckla och tillämpa klassrumsbedömning av hög standard. Att tydliggöra mål och kunskapskrav och använda sig av en bedömning som både mäter och stödjer lärandet, är avgörande för planerningen av undervisningen i det formativa förhållningssättet. Nedan finner ni en introduktion av de fem nyckelstrategierna.

Bildtema Vad är Bildtema? Bildtema är en flerspråkig interaktiv bildordbok med illustrationer och ljud på svenska och flera andra språk. Vill du återgå till startsidan klickar du på husikonen i det övre högra hörnet på sidan. Du bockar för de språk du vill använda och trycker sedan på Kör! Varför Bildtema? Utökar elevens ordförråd med stöd av bild, ljud och text Främjar flerspråkig begreppsförståelse och begreppsinlärning Mer om Bildtema Du behöver Flashplayer för att kunna använda Bildtema 1000 Fjäril för trygghet och fred. Tidigare webbseminarier Här publiceras tidigare webbseminarier. Tänk på att webbseminarierna speglar de förhållanden som rådde då de spelades in. HODA- Hörteknik i skolan och dess användning i skolan Sändes måndagen den 13 april 2015. Håkan Bergkvist, samordnare för Auditiv miljö, föreläser om HODA-rapporten som släpptes i början av mars 2015. Se webbseminariet via länk <p>Filmen kan kräva JavaScript för att kunna visas</p> Presentation (PDF-dokument, 1,4 MB) Lärares verktyg i bedömningsprocessen Sändes onsdagen den 11 mars 2015. Se webbseminariet via länk Presentation (PDF-dokument, 303 kB) SiS-bidrag till projekt för utveckling av lärmiljöer Sändes tisdagen den 10 februari 2015. Se webbseminariet via länk Presentation från webbseminariet (PDF-dokument, 1,0 MB) När skolan inte räcker till Björn Wickströms presentation (PDF-dokument, 578 kB) Malin Gren Landells presentation (PDF-dokument, 2,9 MB) Samspel, struktur och delaktighet med stöd av pekplattan Se föreläsningen via länk Sändes onsdagen den 19 november 2014

Marika Ek Jag heter Marika Nylund Ek och är 42 år. Jag tog min grundskollärarexamen 1994 med inriktning 1-7, Sv/So och idrott vid Högskolan Falun. Mina erfarenheter som lärare under de 18 åren (varav c:a 4 års föräldraledighet) har jag ifrån åk 1-6, men jag har mest undervisat i åk 1-3. Nu med mitt försteläraruppdrag ser jag en stor fördel i att få chansen att fördjupa mig ytterligare i det som står mitt hjärta närmast, nämligen svenska och IKT. Jag är född och uppvuxen i finlandssvenska Österbotten, men det var idrotten som förde mig till Sverige. Efter några års boende på olika ställen i Sverige känns det som att vi nu har hittat hem till Nyköping, men jag håller ögon och öron öppna för skolutvecklingsfrågor och gärna de som rör mitt andra hemland, Finland. Sedan ht 2012 arbetar jag på Bryngelstorpskolan där jag har ansvar för åk 2, 42 elever, i ämnena Sv/So tillsammans med en Ma/No lärare och två fritidspedagoger. Utmaningar är spännande!

Mac och pc i samma nätverk - så får du prylarna att hålla sams Active Directory från Mac En del företag kräver att anställda är inloggade på Microsoft Active Directory-servrar. Om du tillåts använda en Mac men it saknar Mac-kompetens kan du vara utlämnad åt att själv fixa biffen, och Apple har inte speciellt bra dokumentation om det här. För att ansluta till en Active Directory-server öppnar du Systeminställningar -> Användare och grupper, klickar på Inloggning nere till vänster, låser upp genom att klicka på hänglåset längst ner, och sedan på Anslut intill Nätverkskontoserver. Programmet Katalogverktyg har fler inställningar för Active Directory och andra liknande tjänster. Problemlösningstips: Arbetsgrupp Om du har problem med till exempel fildelning eller något annat där en Windows-maskin vägrar dyka upp under Nätverk i Finder på Macen eller tvärt om, kan du kontrollera att båda maskinerna har samma arbetsgrupp (workgroup).

Related: