Fem strategier för läsning av faktatexter
Vad har jag lärt mig av att läsa boken ”Att läsa faktatexter” (Gear 2015)? Jo, fem nya lässtrategier som är anpassade just till läsning av faktatexter. Här vill jag påstå att Gears bok fyller ett behov. Bilden nedan, förståelsestrategier för faktatexter, är bilden som hela boken bygger på.
Läsförståelse: med roller – Kooperativt lärande
Jag använder ofta de läsförståelsestrategier som finns på enläsandeklass blogg. Dessa är Spågumman, Reportern, Detektiven, Konstnären och Cowboyen. Jag delar ut dessa ”karaktärer” till var sin elev så får eleverna fokusera på en del för att sedan ge en helhet till en saga via en kombination av strukturen Pussel (eng: jigsaw) samt Mötas på mitten (eng: placemat concensus) i KL. Idag ville jag dock fokusera kring just miljö, karaktär och händelser för att i ett senare läge skapa inre bilder med hjälp av Konstnären.
Pippi är sakletare och råkar i slagsmål - Svenskanoveller Wiki - Wikia
Av Astrid Lindgren Annika vaknade tidigt nästa morgon. Hon skuttade kvickt ur sängen och tassade bort till Tommy. — Vakna, Tommy, sa hon och ryckte honom i armen, vakna och låt oss gå till den skojiga flickan med dom stora skorna!
Gör klassikern till din egen
Detta stödmaterial ger förslag på hur man kan arbeta med skönlitteratur i grundskolans högre stadier (år 8 och 9) och på gymnasiet. Detta stödmaterial ger förslag på hur man kan arbeta med skönlitteratur i grundskolans högre stadier (år 8 och 9) och på gymnasiet. Den bygger på en helhetssyn på svenskämnet, där den skönlitterära läsningen kombineras med samtal, skrivande och andra kommunikationsformer som bildskapande, dramatiseringar och multimodala uttryckssätt (t.ex film, videoinspelning och powerpoint-presentationer). Stödmaterialet är uppbyggd i två delar. Den första delen har ett mer teoretiskt inriktat perspektiv och den andra delen innehåller konkreta undervisningsförlag. I den första delen presenteras några av de tankar, modeller och teorier som ofta åberopas i den svenskdidaktiska diskussionen idag att läsning av skönlitteratur är ett litteraturpedagogiskt förhållningssätt och en kultur- och identitetsutvecklande aktivitet.
Boktips till kompisarna
En av elevernas favoriter var ”Drakhjärta och hamnskiftare av Jerker Hultén. Foto: Karin Persson Skolbibliotekarien Sofia Malmberg lät eleverna filma boktips till varandra. Nu kan de dra telefonen längs bokraden och se vad bästisarna gillar. Sofia Malmberg, bibliotekarie på Adolf Fredriks musikklasser, letade efter ett sätt att göra elevernas bokpresentationer till något utöver det vanliga. Hon ville erbjuda eleverna något de inte förväntade sig – gärna något som hade en digital dimension.
Astrid, Pippi och hela världens lilla fästmö
Astrid Lindgren 100 år Ur Kapten Stofil nr 27-28 Vad har Pippi Långstrump gemensamt med stumfilmsstjärnan Mary Pickford? Vi vet att film var en viktig inspirationskälla för Astrid Lindgren, och att hon som barn flitigt besökte Vimmerbys två biografer. Där visades ofta filmer med Pickford – hon som i reklamen kallades ”hela världens lilla fästmö”.
Lättläst - Lärarmaterial till 7 lättlästa klassiker
Klassisk litteratur i lättläst format Självklart ska elever som har det lite svårare med läsningen få möjlighet att läsa klassiska verk. När Bonnier utbildning nu ger ut en Känn på litteraturen kring klassisk litteratur vill vi visa hur du som har elever med lässvårigheter kan använda våra lättlästa klassiker, parallellt med originalet.
Linas lärarrum - Läsmysteriet
Jag hoppas att ni inte har missat UR:s nya serie Läsmysteriet som modellerar lässtrategier i form av roliga utmaningar. Jag läste om den här serien några månader innan den kom ut och väntade med stor spänning inför det första avsnittet. Nu har jag arbetat med de två första avsnitten med tillhörande uppgifter och mina elever i åk 5 älskar det. I övningarna de gör utgår de från sammarbete i grupp där de ska lösa ungefär samma uppgifter som i programmet.
Läsförståelse
Fick en fråga om en av genreplanscherna så jag fotade alla så att de går att läsa lite tydligare. Tanken är att det ska vara som stöd för eleverna beroende på vilken text vi jobbar med i klassrummet vid olika tillfällen eftersom vi hela tiden återkommer till de olika textsorterna. Lite skrynkliga eftersom de är väl använda…
Litteraturbanken
Litteraturbankens skola är en resurs för lärare och elever, bibliotekarier och alla litteraturläsare: den är tänkt att fungera som läsarens vägledning till det svenska litteraturarvet. Vid sidan av Litteraturbankens vanliga texter och kommentarer finns här pedagogiska introduktioner, översikter, uppgifter för eleverna och läshandledningar. Vi tror på en litteraturläsning i klassrummet där de flesta texterna läses gemensamt och i samverkan mellan lärare och elever i exempelvis samtal och loggskrivande. Samverkande arbetssätt är extra viktigt vid arbete med äldre och med mer avancerade texter.
Mobilapp ska tvinga barn att läsa
Sverige24 maj 2016 10:17 Berättarministeriet vill tvinga barn att läsa böcker innan mobilspelen plockas fram för dagen. Den drastiska mobilappen ska hjälpa barn i utsatta områden att inte halka efter på sommarlovet. Kunskapens piska ska vina över barnens spelfingrar i sommar – men med ett gott syfte. – Sommarlovet är den tid då skillnaderna ökar markant mellan dem som har någonting att göra med sina föräldrar, att resa och upptäcka saker, och dem som blir kvar, säger Berättarministeriets verksamhetschef Dilsa Demirbag-Sten, som förklarar att barn i socioekonomiskt utsatta områden inte utvecklar sitt språk i lika stor utsträckning om de inte läser böcker.