http://akademibokhandeln.se/artiklar/ge-ditt-barn-laskondis/
Related: svenska • LäsaMinibladet.se & ASL I klassrummet använder vi oss av minibladet.se i kombination med ASL. Minibladet blir ett redskap för att ge eleverna kunskap om nyhetsläsning, samarbete och skrivande. Jag väljer att använda minibladet.se eftersom det blir ett inkluderande arbetssätt. Elever med språksvårigheter, som inte knäckt läskoden eller har svenska som andraspråk kan delta. Linas lärarrum - Läsmysteriet Jag hoppas att ni inte har missat UR:s nya serie Läsmysteriet som modellerar lässtrategier i form av roliga utmaningar. Jag läste om den här serien några månader innan den kom ut och väntade med stor spänning inför det första avsnittet. Nu har jag arbetat med de två första avsnitten med tillhörande uppgifter och mina elever i åk 5 älskar det. I övningarna de gör utgår de från sammarbete i grupp där de ska lösa ungefär samma uppgifter som i programmet. Som lärare har jag stor möjlighet att gå runt, lyssna och uppmärksamma vilka strategier eleverna använder sig av. Det här både för att bedömma och planera den fortsatta undervisningen för nedanstående kunskapskrav:
Kamratrespons I onsdags testade vi kamratrespons. Eleverna delades in i par och fick läsa läsläxan för varandra. De skulle sedan ge positiv respons, beröm, till kompisen i form av två meningar. De skrev meningarna på en lapp med två stjärnor. De skulle också ge ett tips eller idé på vad kompisen ska tänka på att förbättra till nästa gång. Innan samtalade vi om hur man ger bra tips till varandra, att man är trevlig och ger tipsen på ett bra sätt, så att ingen blir ledsen. Varför ska jag läsa böcker? Dela upp längre texter i olika steg När du ska läsa en längre text kan det hjälpa att göra det i olika steg. Börja med att läsa rubriker och titta på bilderna. Läs sedan varje stycke var för sig och skriv sedan en sammanfattning om vad texten handlar om... Så gör du för att komma igång med läsningen Stäng av mobilen, följ texten med pennan och skumma förbi "tröga" ställen istället för att sluta läsa helt.
Monster och ASL Tänk att du kommer till din arbetsplats en tidig morgon. Din arbetsplats är fylld av rosa, klibbigt slime – hur reagerar du? Troligtvis inte som ett gäng sjuåringar som kommer till skolan och fullständigt jublar och driver igång varandras fantasi. Vem har gjort så med klassrummet? Vad är det för slime? Är det snor? Mobilapp ska tvinga barn att läsa Sverige24 maj 2016 10:17 Berättarministeriet vill tvinga barn att läsa böcker innan mobilspelen plockas fram för dagen. Den drastiska mobilappen ska hjälpa barn i utsatta områden att inte halka efter på sommarlovet. Tänkvärt - Varför läsa litteratur? filosofi/svenska Serien "Tänkvärt" tar upp välkänd idéhistoria genom tiderna. Ämnet idéhistoria omfattar i princip alla idéer i historien. Där samsas bland annat filosofins historia, de politiska idéernas historia och vetenskapshistoria. Att läsa sparar tid och ger tillgång till händelser och känslor som det skulle ta decennier att uppleva själv.
Att starta upp med ASL – att skriva sig till läsning – och vidare mot åk 2 Nu närmar vi oss slutet av det här läsåret och det innebär att efter en skön sommar så nalkas en ny hösttermin. Tangentdansen har under året fått fler och fler följare både på bloggen och på facebook där vi finns med samma namn. Flertalet av er kanske får ta emot en årskurs 1 och är förstås helt sålda på att starta med ASL, ett beslut som ni aldrig kommer ångra. Några av er har haft en årskurs 1 och ska nu ta er vidare till årskurs 2 och inte är riktigt säkra på hur ni ska fortsätta. Det här inlägget är riktat till er, men även till er som är i starten av ASL undervisningen i årskurs 1. Rum 213 av Ingelin Angeborn är en spännande bok, som eleverna i åk 6 älskar. Vi kämpar på nu för att hinna läsa ut den innan sommarlovet, men vi rushar oss ändå inte igenom läsningen, utan tar oss tid att reflektera. Vi använder oss till exempel av modellen Citat och Tanke. Citat: ”Spökrundan började med att vi delade in oss i par, för att vi skulle gå två och två.” Tanke: Jag valde det här citatet för att jag kommer håg när jag åkte till Liseberg när jag gick till spökhuset och det var rolig och läskig. Citat: ”- Är du inte klok?
Läsning suger! – Jag har aldrig läst något som betytt något för mig, sa en högstadieelev då vi talade läsning. Läsning suger! De här orden kan väcka min lovsång över vad böcker kan ge och betyda men jag håller den impulsen tillbaka. Den magiska dörren -ett romanprojekt Idé och lärarhandledning av Josef Sahlin 2011 Tryck på länken för att ladda ner en utskriftsvänlig version: Den magiska dörren Läs elevexempel på bibblis.se Den magiska dörren är ett romanprojekt för de yngre åldrarna, i syfte att öka skrivlusten och öva på olika moment i svenskämnet. Inspiration har hämtats från boken Stråk av bildspråk (Natur och kultur) och dess populära romanprojekt Huset. Läs gärna denna bok för mer bakgrund och förkovran i idéer om skrivprocesser.
Enkel språklektion med en stor dos kreativitet Du vet väl att du kan skriva ut det här inlägget. Hej, nu är det dags för en liten lektion igen. Mina lektioner handlar i första hand om att eleverna ska få erövra det muntliga utrymmet, att de ska få tänka och att de ska få uppleva språkets kreativitet. Ta en mening ur en bok. Kärnan - ett sätt att skilja viktigt från oviktigt Det här läsåret har jag arbetat med ”En läsande klass” och låtit det arbetet få ta ganska mycket tid i anspråk. Just nu fokuserar vi på lässtrategin som fått namnet ”cowboyen”, dvs förmågan att sammanfatta det viktigaste i en text. I det arbetet erbjuder”En läsande klass” i form av t.ex. ”Först – sedan – slutligen” goda stödstrukturer för att hålla den röda tråden, men jag har uppmärksammat en helt annan sak som skapar svårigheter för eleverna när de ska göra sammanfattningar av det lästa, åtminstone så länge det handlar om skönlitteratur. Allt för ofta, när jag t.ex. ber en elev sammanfatta förra kapitlet av en högläsningsbok, får jag inte höra min elev sammanfatta kapitlet, utan snarare återberätta det. Det tar lång tid, det blir krångligt och varje liten detalj är med. De elever som varit frånvarande när kapitlet lästes, och för vilka sammanfattningen är extra viktig, tröttnar på att lyssna efter en stund.