Läs- och språksatsningen
Revideringen av läroplanen har flyttat upp digitaliseringen till en topplats på vår agenda. Arbetet med lässtrategier har utökats med nya strategier. Digital läsning är, vad man kan kalla, en ny läsart. När jag läser analogt, svarttext, dvs. tryckt text på papper, så finns det en ansvarig utgivare tydligt utskriven. Det finns ett förlag som gett ut boken när texten är en bok.
Se alla avsnitt av Estrids bokklubb här! - Förlaget
Estrids Bokklubb är en videoserie om barnböcker, barnboksförfattare och barnboksillustratörer. I serien läser 11-åriga Estrid böcker och pratar om dem med sina vänner. Estrid har också en egen bokshow där hon intervjuar författarna och illustratörerna. Du kan följa programmet på Facebook här och Estrids blogg hittar du här.
Om läshastigheten! Låt oss fundera över undervisningen!
Idag skriver Jenny Lindh, bibliotekarie som svarar på läsarens frågor i DN, svar till den som undrar över sin läshastighet. I skolan är det en ofta förekommande fråga, den om läshastigheten. ”Hen läser långsamt” säger vi och ofta menar vi att eleven då inte kan läsa. Läsningen är för långsam. Detta med läshastigheten.
Databaser A-Ö Folkbiblioteket
Alex - svenska Författarlexikon som innehåller presentationer av tusentals skönlitterära författare från hela världen. Här hittar du information om författarnas liv, sätt att skriva samt texter ur deras mest kända böcker. Du hittar också listor på filmade böcker. Sök även litteratur och författare efter genrer, epoker, länder och regioner. Tillgänglig på biblioteket och hemifrån. Logga på biblioteket.
Den oändliga historien - HELA SERIEN 1 september kl 10:00 - Drama för unga
Nu finns alla åtta delar ihopsatta till ett nära två timmar långt äventyr! Följ med in i Fantásien och rädda den evigt unga kejsarinnan undan det fruktansvärda Ingentinget tillsammans med Bastian, Atreyu, Lyckodraken och de andra kända karaktärerna i Michael Endes klassiska fantasy-bok, som även gjordes som film på 80-talet. En storslagen äventyrsserie med skådespelare som Jonas Karlsson, Rikard Wolff, Shima Niavarani, Kodjo Akolor, Happy Jankell, Mattias Fransson från Klungan men även sångerskan Ane Brun och podcastaren Sigge Eklund. Bastian görs av 13-åriga Leon Pålsson Sälling som senast hördes som i rollen som Birk i studio Ghiblis Ronja Rövardotter och Atreyu av 11-åriga Lilja Östervall Lyngbrant, känd från förra årets julkalender i Sveriges Radio. Manus står film- tv- och radiodramaförfattarna Pia Gradvall och Daniel Karlsson för.
Läsreflektion genom att välja citat och delge tanke
Just nu är jag inne i en period då jag tänker mycket kring elevernas läsning och hur jag kan utveckla den. Jag har tidigare skrivit om detta bl a här utifrån bildtolkning men även här för att bena upp vilka frågor som är typiska för respektive läsprocess. I detta inlägg tänkte jag dela en idé jag fick och den är inte ny på något sätt men jag ville ge en ram för hur man skriver och vad som ingår i en Canva. Upplägget går ut på att synliggöra läsförståelsen i skrift för att se elevernas tankar och var de fastnade för i boken. Jag har också tidigare använt mig av upplägget att skriva för att få fram elevernas läsförståelse men jag ville nu koppla det till ett eget val av texten för att öka elevernas delaktighet.
Mitt öppna klassrum
Vi kommer att arbeta med en bok som heter Boktjuven. Idag kommer ni att få lyssna till läsningen av Jesse Owen-incidenten (sid 62-67) Förförståelse I detta kapitel får vi träffa Jesse Owen (sprintern), Liesl (flickan), Rudy (pojken) och Tommy. Vi behöver också veta vem Hitler var. 1.
Ett hål om dagen av Louis Sachar
Elevgrupp: Elever som läser mot sva år 9 på SpråkintroduktionenFöre läsningen Samtal utifrån elevernas tankar kring boktiteln och de olika bokomslagen. Under läsningen Dialogisk lärarhögläsning, där elevtankar och elevfrågor kontinuerligt lyfts under läsningen. Lärarhögläsningen kan varieras med elevhögläsning av vissa kapitel och sedan samtal/sammanfattning av det lästa. Eleverna skriver in namnen på personerna i boken på en pappersremsa som kan användas som bokmärke. Läraren gör eleverna uppmärksamma på berättelsens olika tidsepoker och låter eleverna följa olika personer under läsningen. Efter ungefär halva boken så får/gör eleverna en tankekarta över alla personer och hur de hör ihop.Ett hål om dagen av Lois SacharTankekarta Eleverna får i läxa att läsa om dagens höglästa text hemma och titta närmare på ord och/eller göra särskilda iakttagelser kring texten.Efter läsningen Bokredovisningen sker gruppvis där de olika grupperna tävlar mot varandra.
Ljudböcker på Youtube? Ja!
Du vet väl om att du kan hitta ljudböcker för barn och unga på Youtube? Inlästa, animerade eller textade. På svenska finns det mest ljudböcker men på engelska finns det ett otal både ljudböcker men även upplästa böcker som är textade för medföljning.
Om läsning, del 4: Barn lär sig läsa på olika sätt – Johan Kants blogg
Är läsningen ett medfött fenomen eller en kulturprodukt? I mitt förra blogginlägg om läsning skrev jag lite om vetenskaplighet. Anledningen till det är att jag ofta brukar få några knivhugg i ryggen om att jag ”bara tycker”, men att det inte finns vetenskapliga belägg för det jag säger. Vetenskaplighet handlar om logik, ordning och reda i tänkandet samt att man redovisar vilka tankar man bygger resonemang och belägg på.
Jenny på Wendes: Del 4: Doktor Glas, intertextualitet och komparativ analysmodell
I boken Litteraturvetenskap - en inledning (red. Staffan Bergsten) kan man läsa att begreppet intertextualitet myntades av Julia Kristeva 1966 och att hon med detta menar att ingen litterär text kan ses som ett isolerat fenomen utan att det alltid måste ses i relation till andra texter. Begreppet är vitt och det kan omfatta många sorters förbindelser mellan texter. Det kan exempelvis handla om direkta lån, allusioner, citat, parodi men det kan också handla om formella och stilistiska band eller kopplingar till en viss genre eller tradition. Jag har alltid tyckt det varit spännande att läsa en text och hitta kopplingar till andra texter och detta detektivarbete försöker jag dela med mig av till mina elever. När vi nu är igång med Doktor Glas kändes det högaktuellt att lyfta in begreppet, då det finns flera andra svenska böcker som uttalat tagit sin utgångspunkt i Hjalmar Söderbergs roman.